Paundi britanik bie në nivelin më të ulët të të gjitha kohërave kundrejt dollarit

Paundi britanik bie në nivelin më të ulët të të gjitha kohërave kundrejt dollarit

Paundi britanik ka rënë në një nivel rekord të ulët kundrejt dollarit, pasi tregjet reagojnë ndaj shkurtimeve më të mëdha të taksave në Mbretërinë e Bashkuar në 50 vjet.

Kjo erdhi pasi kancelari Kwasi Kwarteng zbuloi shkurtimet historike të taksave të financuara nga rritjet e mëdha të huamarrjes.

Paundi ka qenë gjithashtu nën presion pasi dollari merr një nxitje nga banka qendrore e SHBA duke vazhduar të rrisë normat. Nëse paundi qëndron në këtë nivel të ulët kundrejt dollarit, importet e mallrave me çmim në dollarë, përfshirë naftën dhe gazin, do të jenë më të kushtueshme.

Mallra të tjera nga SHBA mund të jenë gjithashtu shumë më të shtrenjta.

Rënia e paprecedentë e monedhës vjen pas njoftimit të Kancelarit Britanik të Thesarit Kwasi Kwarteng të premten se Mbretëria e Bashkuar do të vendoste uljet më të mëdha të taksave në 50 vjet, në të njëjtën kohë me rritjen e shpenzimeve.

Kancelari Kwasi Kwarteng foli për një “epokë të re” për ekonominë, tatimi mbi të ardhurat dhe taksat për blerjet e shtëpive do të ulen dhe rritjet e planifikuara në taksat e biznesit janë hequr.
Ai tha se ishte i nevojshëm një ndryshim i madh drejtimi për të nisur rritjen ekonomike dhe se dëshiron të vazhdojë të ulë taksat si pjesë e një përpjekjeje për të nxitur rritjen ekonomike në Mbretërinë e Bashkuar.

Por laburistët thanë se nuk do të zgjidhte krizën e kostos së jetesës dhe ishte një “plan për të shpërblyer tashmë të pasurit”.

Masat e reja fiskale për uljen e taksave, të cilat përfshijnë heqjen e planeve për rritjen e taksës së korporatave dhe uljen e kufirit në bonuset e bankierëve, janë kritikuar si “ekonomi të ulët” edhe nga anëtarët e partisë së vetë kancelarit.

Ish-kancelari i konservatorëve, Lord Ken Clarke kritikoi uljet e taksave të dielën, duke thënë se kjo mund të çojë në rënien e paundit.

Edhe Euro preku një nivel më të ulët 20-vjeçar kundrejt dollarit në tregtinë e mëngjesit në Azi, mes shqetësimeve të investitorëve për rrezikun e recesionit, ndërsa dimri po afron pa asnjë shenjë të një fundi të krizës energjetike ose të luftës në Ukrainë.

LEXO EDHE:

Back to top button