Pekini ankoron anijen “përbindësh” në Detin e Kinës Jugore

Pekini ankoron anijen “përbindësh” në Detin e Kinës Jugore

Roja Bregdetare e Filipineve (PCG) tha të shtunën se anija më e madhe e Kinës është ankoruar në zonën ekskluzive ekonomike të Manilës (EEZ) në Detin e Kinës

“Është një mënyrë për të na frikësuar”, tha Tarriela. “Ne nuk do të tërhiqemi dhe nuk do të frikësohemi”.

Ambasada e Kinës në Manila dhe ministria e jashtme kineze nuk iu përgjigjën menjëherë një kërkese për koment.

Kina pretendon pjesën më të madhe të Detit të Kinës Jugore, një kanal kyç për 3 trilion dollarë të tregtisë vjetore me anije, si territor të saj. Pekini kundërshton vendimin e vitit 2016 nga Gjykata e Përhershme e Arbitrazhit me bazë në Hagë, e cila tha se pretendimet e saj nuk kishin bazë ligjore.

Pas një dialogu të nivelit të lartë, Filipinet dhe Kina ranë dakord të martën për nevojën e “rikthimit të besimit” për të menaxhuar më mirë mosmarrëveshjet detare.

LEXO EDHE:

Back to top button