Përdorimi i tepërt i telefonit ndikon në dobësimin e spermës

Përdorimi i tepërt i telefonit ndikon në dobësimin e spermës

Numri i spermës mashkullore ka rënë me më shumë se 50% globalisht në 50 vitet e fundit, por pse?

Cilat janë shkaqet që kanë sjellë në dobësimin e spermës mashkullore dhe si pasojë rritjen e sterilitetit? Ndotja e ajrit, toksinat në ushqim dhe ujë, obeziteti dhe sëmundje tjera kronike janë faktorët të cilët i dijmë çfarë ndikimi kanë në jetën tone. Por, sa jemi të vetëdijshëm për  rrezikun që japin telefonat cellular? , shkruan CNN, përcjell Alsat.

Një studim i ri hulumtoi rolin e telefonave celularë dhe zbuloi se meshkujt midis moshës 18 dhe 22 vjeç, të cilët thanë se përdornin telefonat e tyre më shumë se 20 herë në ditë, kishin një rrezik 21% më të lartë për dobësim të spermës.

Por ndonjëherë cilësia ka më shumë rëndësi se sa sasia. Alison Campbell – shefe shkencore e Care Fertility qetëson meshkujt duke thënë që: “Ndërsa numri i spermës ka rëndësi, aftësia e spermës për të notuar, për të pasur ADN të shëndetshme të paprekur dhe për të qenë forma e duhur, është po aq e rëndësishme”.

“Burrat që kërkojnë të krijojnë familje ose duan të përmirësojnë cilësinë e spermës së tyre duhet të ushtrojnë (por jo të mbinxehen në zonën e ijeve), të hanë një dietë të ekuilibruar, të mbajnë një peshë normale, të shmangin duhanin, të kufizojnë alkoolin dhe të kërkojnë ndihmë nëse kanë probleme me sterilitetin. ”

Ky studim thekson që tregon vetëm një pjesë të përdorimit të telefonit cellular dhe cilësisë së spermës. Duhet ende shumë punë për të vërtetuar nëse vërtet telefonat celularë janë po aq të dëmshëm sa janë të dobishëm në jetën tone. Ky është vetëm një hap më shumë që hedh shkenca në këtë drejtim.

Agjencia rekomandon mbajtjen e telefonit larg trupit dhe kokës – në vend të kësaj përdorni altoparlantin ose kufjet – dhe mbani telefonin në një çantë shpine në një çantë shpine, çantë ose çantë.

Burimi: CNN

LEXO EDHE:

Back to top button