Përfitimet befasuese që i vijnë trupit nga gjumi i rregullt

Përfitimet befasuese që i vijnë trupit nga gjumi i rregullt

Që nga shtimi i lumturisë te vendimet më të mira financiare, një gjumë i rregullt gjatë natës ju bën të ndiheni më të freskët dhe të përqendroheni më tepër në detyrat e përditshme

Ne jemi gjithnjë në kërkim të mënyrave të reja për të transformuar jetët tona, por ndonjëherë harrojmë se një nga bekimet më të mëdha që truri ynë mund të marrë është: gjumi. Nëse keni kohë të lirë këtë verë, një nga gjërat më të mira që mund të bëni me kohën tuaj është të rregulloni zakonet e gjumit. Lëreni veten të flejë natyrshëm ato ditë dhe shihni për sa gjumë ka nevojë. Ja cilat janë pasojat pozitive të gjumit.

Jini më të lumtur

Gjumi i keq ju shkatërron ditën. Në një studim ku u analizuan 909 gra që punonin u zbulua që gjumi i parehatshëm ndikonte te lumturia e tyre dhe kishte ndikim të gjerë në humorin e përgjithshëm të njeriut. Ky ndikim ishte më i madh se dallimet e të ardhurave që fitonin grupet e ndryshme.

Muskujt krijohen më shpejt

Ka një arsye përse të gjitha këshillat për një trup të mirë përqendrohen te rëndësia e gjumit. Nëse nuk flini nuk mund të krijoni muskuj. Trupi juaj e përdor shumicën e orëve të natës për të riparuar dëmin e bërë te qelizat dhe indet kur keni qenë zgjuar dhe kur metabolizmi ka qenë aktiv.

Mësoni më mirë

Kjo nuk është e dobishme vetëm për fëmijët. Të rriturit që flenë mjaftueshëm dalin më mirë në teste të kujtesës afatshkurtër. Dhe kur kërkuesit analizuan të rriturit që kryenin një detyrë dhe që flinin mirë natën, ata shfaqën rezultate më të mira.

Trup më i shëndetshëm

Shumë studime tregojnë se njerëzit që flenë më pak kanë më tepër gjasa të jenë obezë. Një studim që analizoi për 13 vite 500 persona zbuloi se ata që flinin më pak se shtatë orë në natë kishin 7.5 herë më tepër gjasa të ishin mbi peshë.

Hulumtuesit mendojnë se kjo ndodh prej ndryshimit hormonal të shkaktuar nga privimi i gjumit dhe nxitja e oreksit. Flini mjaftueshëm për një trup të shëndetshëm.

Mungesa e gjumit nxit diabetin

Dy llojet e diabetit mund të shkaktohen nga mungesa e gjumit kur humbni kontrollin mbi trupin tuaj. Pavarësisht nëse jeni të dobët apo të shëndoshë, më pak gjumë do të thotë zhvillime të problemeve me ushqimin dhe një rritje të gjasave nga 17. deri në 2.5 herë më shumë.

Më shumë gjumë, më pak depresion

Njerëzit që flenë më pak priren të kenë më shumë simptoma të depresionit, vetëvlerësimit të ulët dhe ankthit, të gjitha këto mendohet se vijnë nga mosplotësimi me gjumë. Studimet e reja tregojnë se disa orë mangët nga gjumi juaj mund të prekin aftësinë konjitive dhe funksionimin motorik të trupit.

Lëkura më e shëndetshme

Përveç çrregullimeve të humorit, njerëzit që flenë keq kanë gjithashtu probleme me lëkurën. Disa kërkime tregojnë se gjumi i keq shkakton depresion, ankth dhe probleme kronike të lëkurës.

Një studim i publikuar në revistën “Dermatologjia Eksperimentale” zbuloi se ata që flinin mirë rikuperoheshin më mirë nga ekspozimi në dritën ultraviolet dhe lëkura e tij e merrte më shpejt veten dhe shfaqte më pak shenja të plakjes.

Produktivitet më i madh

Kur jeni të lodhur, është më e vështirë të përqendroheni te diçka që do bëni. Kërkuesit thonë se ndonjëherë jeta personale dhe ajo profesionale ndërthuren keqazi dhe kjo mund të vijë edhe për pasojë të humbjes së gjumit. Sigurohuni që të flini.

LEXO EDHE:

Back to top button