Përfitimet shëndetësore të marullës dhe disa këshilla si të përdorni atë

Marule është një perime me gjethe, e famshme për shkak se i jep bazën sallatave. Ka shumë lloje marule, dhe të gjitha kanë emrin shkencor Lactuca sativa.

Përfitimet shëndetësore të marules vijnë kryesisht nga përmbajtja e saj e vitaminave. Përfitimet shëndetësore ndryshojnë në varësi të llojit të marules që një person ha. Të gjitha marulet bien në një nga katër varietetet:

Marule kokë (capitata)
Marule me gjethe (crispa)
Marule Romaine (longifolia)
Marule Celtuce (Augustana)
Marulja e kokës e ka marrë emrin nga forma e saj e rrumbullakët. Kjo shumëllojshmëri përfshin marule ajsberg dhe butterhead, që të dyja shiten zakonisht në dyqane ushqimore.

Marulet me gjethe nuk formojnë një kokë, dhe në vend të kësaj janë të lidhura me një kërcell. Disa nga këto marule kanë ngjyrë më të errët ose kanë gjethe të kuqërremta.

Marule Romaine është një tjetër lloj marule që shitet zakonisht në dyqane ushqimore. Njihet gjithashtu si përbërësi kryesor i sallatës Cezar.

Marule Celtuce, e quajtur edhe marule asparagus ose marule rrjedhin, ka një kërcell të veçantë, të madh. Kjo varietet marule është e zakonshme në Kinë, por më pak e zakonshme në botën perëndimore.

Përfitimet shëndetësore
Përfitimet shëndetësore të sallatës variojnë nga varietetet e maruleve, bazuar në përmbajtjen e tyre ushqyese. Marule Iceberg është përgjithësisht lloji i marules me sasinë më të ulët të lëndëve ushqyese.

Forca e kockave

Marule është një burim i vitaminës K, e cila ndihmon në forcimin e kockave. Konsumimi i sasive të mjaftueshme të vitaminës K gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e frakturës së kockave.

Hidratimi

Uji përbën mbi 95% të marules së papërpunuar. Si rezultat, ngrënia e marules hidraton trupin. Edhe pse pirja e lëngjeve është e nevojshme, uji në ushqime gjithashtu mund të kontribuojë ndjeshëm në hidratim.

Vizion i përmirësuar

Marule është një burim i vitaminës A, e cila luan një rol në shëndetin e syve. Vitamina A mund të zvogëlojë rrezikun e një personi për katarakt. Vitamina A gjithashtu ndihmon në parandalimin e degjenerimit makular.

Gjumi i përmirësuar

Ekstraktet e llojeve të shumta të maruleve janë treguar gjithashtu se nxisin gjumin. Derisa të kryhen kërkime të mëtejshme, nuk dihet nëse marule në formën e saj natyrale mund të prodhojë një efekt të ngjashëm.

Të ushqyerit
Përmbajtja ushqyese e maruleve ndryshon nga varietetet. Pothuajse të gjitha marulet përmbajnë një sasi të konsiderueshme të vitaminës A, së bashku me sasi të vogla të vitaminës C dhe hekurit.

Lëndët ushqyese për porcion

Një filxhan marule ajsberg të copëtuar përmban:

Kalori: 10
Proteina: 1 gram
Yndyra: 0 gram
Karbohidratet: 2 gram
Fibra: 1 gram
Sheqeri: 1 gram
Marule ajsberg përmban 7% të vlerës ditore të vitaminës A. Përmban gjithashtu sasi të vogla të vitaminës C dhe hekurit. Ai përmban më pak vitamina dhe minerale se sa varietetet e tjera të maruleve.

Një filxhan marule të copëtuar me kokër gjalpë përmban:

Kalori: 7
Proteina: 1 gram
Yndyra: 0 gram
Karbohidratet: 1 gram
Fibra: 1 gram
Sheqeri: 1 gram
Sallata e kokës së kokës përmban 36% të vlerës ditore të vitaminës A. Gjithashtu përmban sasi të vogla të vitaminës C, hekurit dhe kalciumit.

Një filxhan marule me gjethe të kuqe të copëtuara përmban:

Kalori: 4
Proteina: 0 gram
Yndyra: 0 gram
Karbohidratet: 1 gram
Fibra: 0 gram
Sheqeri: 0 gram
Marule me gjethe të kuqe përmban 42% të vlerës ditore të vitaminës A. Gjithashtu përmban sasi të vogla të vitaminës C dhe hekurit.

Një filxhan marule rome e copëtuar përmban:

Kalori: 8
Proteina: 1 gram
Yndyra: 0 gram
Karbohidratet: 2 gram
Fibra: 1 gram
Sheqeri: 1 gram
Marule Romaine përmban 82% të vlerës ditore të vitaminës A. Përmban gjithashtu sasi të vogla të vitaminës C, hekurit dhe kalciumit.

Gjërat për t’u kujdesur

Në përgjithësi, marule është e sigurt për shumicën e njerëzve për t’u ngrënë. Nuk është një alergjen i zakonshëm. Për shkak se ka pak kalori, nuk ka ndonjë problem të madh të hahet shumë marule.

Vitet e fundit, megjithatë, ka pasur shumë raste të kontaminimit të marules nga E. coli. Ndonjëherë marulet, veçanërisht ato romake, kujtohen. Këto shpërthime janë të mundshme për shkak të rrjedhjeve nga fermat e kafshëve aty pranë që kontaminojnë marulen.

Si të përgatisim marule
Edhe pse marulja njihet për përdorimin e saj në sallata, ajo mund të hahet në mënyra të ndryshme. Për të shijuar përfitimet shëndetësore të marules, provojeni në:

Mbështjellat
sanduiçe
Rrotullat e vezëve dhe rrotullat e pranverës
Enët me oriz
Tacos
Smoothies
Në varësi të llojit të marules, mund ta përdorni edhe si zëvendësues të bukës me disa sanduiçe ose hamburger.

LEXO EDHE:

Back to top button