Përse lumenjt krijojnë kthesa?

Përse lumenjt krijojnë kthesa?

Sipas MinuteEarth, që lumenjt të lakohen, pra të formojnë kthesa gjithçka që duhet është pak çrregullim dhe shumë kohë. Dhe e mira është që natyra ka shumë nga të dyja.

Nëse një breg i një lumi çrregullohet dhe fillon të shkërmoqet, uji mbush vrimën dhe fshin papastërtitë e lirshme. Me kalimin e kohës, kjo krijon një vrimë gjithnjë e më të madhe në bregun e lumit. Ndërsa uji fillon të vërshojë më shpejt përmes hapjes së re, ai ngadalësohet në bregun e kundërt të lumit. Për shkak se uji me lëvizje të ngadaltë nuk mund të mbajë aq peshë sa uji me lëvizje të shpejtë, papastërtitë e lira dhe gurët që krijohen në atë anë, duke e bërë atë më të cekët. Kjo rezulton në formimin e tokës të re dhe një kthesë të re në rrjedhën ujore të lumit.

Kthesa e re bën që uji që rrjedh kundër bregut të jashtëm të marrë një vrull të mjaftueshëm sa të përplaset në bregun e kundërt më poshtë lumit, duke krijuar një kthesë tjetër. Sa më shumë që kalon koha, uji i vrullshëm krijon gjithnjë e më shumë kthesa në drejtim të rrymës.

Edhe pse sa më i gjerë të jetë lumi, aq më e gjatë është distanca nga kthesa tjetër, MinuteEarth shpjegon se krijimi i këtyre kthesave priret të ndodhë në një model të ngjashëm në të gjithë botën. Në përgjithësi, gjatësia e një kthese në formë S është rreth gjashtë herë sa gjerësia e lumit.

Dhe, për sa kohë që asgjë nuk ndërhyn, ky proces dhe model do të vazhdojë, dhe lumi do të rritet gjithnjë e do të bëhet edhe më i lakuar.

Më poshtë e keni videon e animuar që shpjegon këtë proces.

YouTube video

LEXO EDHE:

Back to top button