Pesë gabimet që bëni kur ngrini ushqimin

Ngrirësi juaj ndonjëherë është aq i mbushur me ushqime sa nuk e dini më se çfarë ka brenda. Ushqimi që ngrini në fakt mund të zgjasë mjaft gjatë, por kushti është që ta ngrini siç duhet.

Nëse dëshironi që ushqimi juaj të ruajë shijen dhe strukturën e tij, duhet të siguroheni që ta ngrini siç duhet dhe të shmangni një nga këto gabime që ekspertët paralajmërojnë.

Po ngrini ushqimin e gabuar

Asnjëherë mos ngrini ushqime që janë në prag të prishjes. Gjithashtu, shkrini dhe ngrini ushqimin vetëm një herë. Disa ushqime janë të përshtatshme për ngrirje. Të gjitha ushqimet me niseshte nuk do të duken të freskëta kur shkrihen. E bardha e vezës do të ndryshojë plotësisht strukturën dhe do të bëhet gome, dhe produktet e qumështit si qumështi, kosi dhe djathi ka të ngjarë të ndahen në shtresa. Patatet do të bëhen me miell. Në fakt, të gjitha perimet, nëse nuk ngrihen menjëherë si të blera në dyqan, do të bëhen lehtësisht të butë.

Ju vendosni ushqimin e nxehtë direkt në frigorifer

Philip Tierno, një profesor klinik në departamentin e mikrobiologjisë dhe patologjisë në Qendrën Mjekësore të NYU Langone, thotë se vendosja e ushqimit të nxehtë direkt në frigorifer është e keqe, sepse mund të ulë temperaturën e ngrirësit tuaj dhe aksidentalisht të shkrijë pjesërisht gjithçka tjetër që keni brenda. Shkrirja dhe ngrirja e përsëritur mund të inkurajojë rritjen e baktereve dhe të ndikojë seriozisht në strukturën dhe shijen e ushqimit tuaj. Mund të nxisë gjithashtu grumbullimin e tepërt të akullit në frigoriferin tuaj, gjë që mund të jetë një dhimbje për t’u pastruar. Për të shmangur të gjitha këto, ai thotë se duhet ta lini gjithmonë ushqimin të vijë në temperaturën e dhomës përpara se ta zhvendosni në frigorifer. Vetëm sigurohuni që të mos e lini ushqimin në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë, është një nga rregullat e arta të sigurisë ushqimore.

Nuk po përdorni enët e duhura

Ekspertja e sigurisë ushqimore Mary Liz Wright thotë se ngrirja e ushqimit në enë hermetike është çelësi për ruajtjen e cilësisë së tij. Kontejnerët që janë shumë të mëdhenj do të zënë shumë hapësirë ​​dhe nuk do të mund të shkrini vetëm një pjesë të sasisë së ngrirë. Gjithashtu, pjatat me formë të çrregullt do të lënë shumë boshllëqe mes tyre dhe në ato boshllëqe sigurisht që mund të përgatitet një vakt tjetër. Përdorni kontejnerë që jeni të sigurt se mund të ngrihen dhe që mund të mbyllen mirë.

Mbetjet do të ngrijnë më shpejt në enët e cekëta, më pak hapësirë ​​do të mbetet e papërdorur dhe ato mund të vendosen bukur njëra mbi tjetrën. Mënyra më e mirë për të kursyer hapësirë ​​në frigorifer është përdorimi i qeseve ngrirëse. Mbushni qesen, shtrydhni ajrin dhe vendoseni në frigorifer derisa të ngrijë. Më pas vendosini pjesët vertikalisht pranë njëri-tjetrit, si libra. Është mirë që mund të shkruani se çfarë ka në secilën qese me një shënues të rregullt.

Po i mbushni shumë enët e ushqimit

Wright thotë se është e rëndësishme të paketoni të gjithë ushqimin me pak hapësirë ​​sipër, në varësi të llojit të enës që po përdorni, sepse përndryshe ena mund të plasaritet ose hapet pasi procesi i ngrirjes shkakton zgjerimin e tij. Një distancë e vogël do t’i japë ushqimit hapësirë ​​të mjaftueshme për të ngrirë dhe zgjeruar pa thyer ose hapur enën e ruajtjes.

Ju e lini ushqimin në frigorifer për një kohë të gjatë

Profesor Tierno vëren se ushqimi i paketuar në kontejnerë konvencionalë plastikë ose qese ngrirëse zakonisht zgjat vetëm dy deri në tre muaj përpara se cilësia të fillojë të përkeqësohet. Ngjyrosja e ngrirësit e shkaktuar nga oksidimi dhe ngrica nuk është e rrezikshme, por ruajtja e gabuar e ushqimit mund të prishë shijen dhe strukturën e ushqimit tuaj, shpesh deri në atë pikë sa nuk ia vlen të hahet më, thotë një ekspert. Sado e këndshme të jetë ta ruash ushqimin në frigorifer përgjithmonë, dije se disa gjëra thjesht nuk do të kenë një shije të njëjtë pasi të qëndrojnë në pjesën e pasme të frigoriferit për një kohë të gjatë. Këshilla profesionale është që të etiketoni dhe të vini datën e ushqimit përpara se ta vendosni në frigorifer, në mënyrë që të mbani shënim se çfarë ka brenda dhe sa kohë ka qenë atje.

LEXO EDHE:

Back to top button