Pesë gjëra që nuk duhet t’i vendosni kurrë në tigan

Pesë gjëra që nuk duhet t'i vendosni kurrë në tigan

Ngrohja e ushqimit tuaj të preferuar duke e skuqur është bërë një nga metodat më të njohura të gatimit në shtëpi. Në fakt, ka një sërë ushqimesh që nuk duhet t’i gatuani kurrë në një tigan.

Isla Zoe, kuzhiniere dhe redaktore në Air Fryer Mag, një vend për të ndarë përvojat, njohuritë dhe këshillat e gatimit me fërgesë me ajër – shton se tiganisjet me ajër kanë revolucionarizuar padyshim botën e kuzhinës me aftësinë e tyre për të gatuar ushqim me vaj minimal, por jo çdo ushqim është i përshtatshëm. për këtë mënyrë gatimi.

Gjëra të tilla si ushqimet e lagura, zarzavatet me gjethe dhe salcat ngjitëse që normalisht do të ishin në rregull në furrë nuk do të dalin mirë në tiganisjen e thellë.

Fituesi është i kufizuar në disa lloje ushqimesh për shkak të mënyrës se si funksionon. Fituesit e thellë funksionojnë duke kombinuar ajrin e nxehtë dhe një ventilator për të gatuar gjithçka brenda, gjë që është ideale për një sërë arsyesh. Para së gjithash, ky mekanizëm ju lejon të përdorni fryerin direkt në sipërfaqen e punës, sepse nxehtësia është brenda.

Prandaj, para se të filloni të përgatisni ushqimin në një tigan të thellë, mbani në mend se këto ushqime nuk duhet të gatuhen kurrë në një tigan.

Djathë i grirë

Me siguri keni dëgjuar se si mund të bëni “djathë të pjekur” në këtë pajisje të vogël. Megjithatë, Paul Sidoriak nga Grilling Montana, autor i dy librave të gatimit në natyrë, thotë se nëse vendosni djathë në tigan, patjetër që do të dëshironi të shmangni përdorimin e gjërave të grira.

“Tifozi që fryn ajrin e nxehtë është jashtëzakonisht i fuqishëm, kështu që djathi i grirë do të fshihet nga ushqimi dhe do të rishpërndahet në të gjithë skuqjen,” thotë Sidoriak.

Drithëra të papërpunuara

Kjo mund të mos jetë befasuese, por ai paralajmëron se përpjekja për të gatuar çdo lloj drithi të papërpunuar në një tigan të thellë do të rezultojë në një përpjekje të dështuar.

“Ushqimet si orizi apo makaronat duhet të gatuhen në lëng, gjë që nuk është e mundur në një tigan. “Ky ushqim do të thahet në vend që të bëhet i butë,” thotë ai.

Megjithatë, mund të ringrohni kokrrat e gatuara si orizi në një tigan të thellë dhe sipas Food Network, ringrohja e orizit me pak vaj ulliri mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të shijuar mbetjet e mbetura – vetëm për aq kohë sa kokrra është gatuar plotësisht në fillim.

Pasta delikate

Për shkak të emrit “fryer”, njerëzit shpesh supozojnë se kjo pajisje gatuan gjëra ashtu siç do të skuqni diçka në vaj. Megjithatë, fryerja e ajrit funksionon në mënyrën e vet unike duke fryrë ajrin e nxehtë përreth për të gatuar ushqimin, që do të thotë se disa gjëra delikate do të shkatërrohen nëse përpiqeni t’i gatuani në këtë mënyrë.

Për shembull, mallrat e pjekura si pëlhura mund të shpërbëhen dhe deformohen nga ventilatori i fuqishëm në tiganin e thellë. Nëse dëshironi të gatuani një pastë ose ta ngrohni, është shumë më mirë ta vendosni në furrë.

Fileto delikate peshku

Një tigan i thellë nuk është një mënyrë e shkëlqyer për të gatuar ushqim që kërkon teknika delikate, pasi kjo metodë e ngrohjes së ushqimit është mjaft intensive që ushqimi të gatuhet shpejt. Kjo do të thotë që peshku delikat me luspa nuk do të qëndrojë mirë në tigan.

“Pushimet delikate të detit si fiston, karkaleca deti dhe fileto peshku me luspa përgatiten më së miri me metoda të buta gatimi, si zierja ose pjekja në skarë, dhe nxehtësia e fortë e një tigani të thellë mund t’i gatuajë lehtësisht këto proteina delikate dhe të çojë në një strukturë gome.

Kokoshka

Kur bëhet fjalë për të bërë kokoshka, mund të supozoni se thjesht mund të hidhni kokoshka të menjëhershme në tiganin tuaj. Ky është një supozim i kuptueshëm, pasi tiganisja duket se i gatuan gjërat shumë shpejt, apo jo? Ndërsa do të gatuajë disa nga ushqimet tuaja të preferuara më shpejt se diçka si furra, nuk do të bëjë shumë për kokrrat e kokoshkave.

E thënë thjesht, tigani nuk nxehet aq sa të çajë bërthamën. Pra, nëse doni të bëni kokoshka për natën e filmit, është më mirë t’i gatuani në tenxhere, mikrovalë ose në një prodhues klasik kokoshkash, sesa në një tigan.

LEXO EDHE:

Back to top button