Pesë pjatat më të çuditshme, të njohura në mbarë botën – definitivisht nuk janë për të gjithë
Bota është plot me pjata të pabesueshme dhe shumë të pazakonta që ngjallin një sërë reagimesh - nga kënaqësia dhe habia tek frika. Kështu që ndonjëherë ajo që është një vakt i përditshëm për një komb mund të jetë një surprizë e vërtetë për një tjetër. Më poshtë janë disa nga ushqimet më të çuditshme të konsumuara në botë.

1. Hakarl
Hákarl është peshkaqen i fermentuar dhe kjo pjatë është shumë e popullarizuar në Islandë. Ky specialitet përgatitet nga mishi i peshkaqenit që më parë është groposur në tokë për t’u fermentuar (sot fermentohet në tenxhere), dhe më pas thahet për disa muaj. Ka një erë shumë të fortë amoniaku, dhe shija mund të jetë mjaft tronditëse për ata që e provojnë për herë të parë.
Nëse mishi i peshkaqenit hahet i freskët, mund të shkaktojë intoksikim të rëndë dhe të pakëndshëm, kështu që vikingët e kuptuan në kohët e lashta se mund ta parandalonin këtë duke e varrosur mishin në tokë për disa javë. Kështu lindi hakarl, pjata që islandezët e duan dhe e urrejnë.
2. Balut
Balut është një delikatesë e njohur, por shumë e pazakontë filipinase, dhe është një vezë e fekonduar rosë që zihet fort dhe hahet tradicionalisht direkt nga lëvozhga. Pjata shpesh shërbehet me erëza si kripë, piper dhe uthull. Edhe pse për shumë tingëllon e pazakontë, është një rostiçeri shumë popullor në Filipine, i pasur me proteina.
Pjata përgatitet duke inkubuar vezën e një zogu me një embrion në zhvillim, më pas duke e zier në avull dhe duke e konsumuar nga lëvozhga. Vezët e rosës përdoren më shpesh për përgatitje, dhe inkubimi para gatimit zakonisht zgjat nga 14 deri në 21 ditë. Kjo pjatë zakonisht shitet si ushqim në rrugë në Kinën jugore dhe vendet e Azisë Juglindore, veçanërisht Kamboxhia, Vietnami dhe Filipinet.
3. “Casu marzu”
Casu marzu është një djathë që vjen nga Sardenja dhe njihet për përmbajtjen e krimbave të gjallë, ndaj në vitin 2009 Libri i Rekordeve Guinness e shpalli atë si djathin më të rrezikshëm në botë. Krimbat shumohen dhe e zbërthejnë djathin, duke i dhënë një strukturë shumë kremoze dhe djathi tradicionalisht konsumohet ndërsa larvat lëvizin.
Shumë e përshkruajnë atë si një djathë me një shije shumë intensive, madje është i ndaluar për shitje komerciale. Kasu marzu ka një aromë pikante që të kujton kullotat mesdhetare dhe qëndron për orë të tëra. Disa thonë se është një afrodiziak, ndërsa të tjerë thonë se mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin e njeriut.
4. San-nakji
San nakji është në fakt një oktapod i gjallë, ose më mirë tentakulat e tij, të cilat priten në copa të vogla dhe shërbehen. Këto tentakula, kur vendosen në një pjatë, ende mund të lëvizin, gjë që mund të jetë e frikshme për shumë njerëz që nuk janë mësuar me këtë lloj ushqimi.
Tentakulat e oktapodit të gjallë konsiderohen si një specialitet në Korenë e Jugut dhe Japoni. Për shkak të rrezikut të lartë të mbytjes, duhet të jeni shumë të kujdesshëm dhe t’i përtypni tentakulat tërësisht. Shumë ekspertë kanë vënë në dukje se konsumimi i tentakulave të oktapodit të gjallë nuk rekomandohet, sepse nëse nuk i përtypni mirë ato mund t’ju ngecin në fyt dhe t’ju mbytin.
5. Kiviak
Kiviak është një pjatë tradicionale grenlandeze e përgatitur duke vendosur një zog të vogël, zakonisht një auk, në lëkurën e fokës dhe duke e varrosur në tokë për disa muaj që të fermentohet. Pasi fermentohet, mishi i tij bëhet më i butë dhe më aromatik, dhe zogu nxirret jashtë dhe hahet i papërpunuar. Mishi i tij ka një erë shumë intensive, madje edhe të pakëndshme.
Shpesh shërbehet me ushqime të tjera si lloje të ndryshme peshku apo perime. Për shumë, kjo është një nga pjatat më interesante që mund të provoni, por nuk është për të gjithë për shkak të erës së fortë dhe shijes specifike. Ushqimi është kthyer në një simbol të jetës së gjatë dhe të vështirë në veri, ku lidhja me natyrën dhe përshtatja me kushtet ekstreme janë çelësi i mbijetesës.