Pesë vende evropiane, pasaportat e të cilave janë bërë shumë më të fuqishme brenda një viti

Fakti është se pasaportat e vendeve evropiane, veçanërisht ato të vendeve të BE-së, janë ndër më të fuqishmet në botë. Në 12 muajt e fundit, pesë vende evropiane kanë parë një rritje të mprehtë në fuqinë e pasaportave të tyre.

Kërcimi më i madh prej 88 vendesh në listën e fuqisë së pasaportave të publikuar nga VisaGuide Passport Index është shënuar nga Kosova . Kjo për shkak të liberalizimit të vizave me BE-në, me të cilin qytetarët e këtij vendi gjysmë të njohur (ende jo në OKB) mund të udhëtojnë lirshëm në shumicën e vendeve anëtare të BE-së. Megjithatë, pasaporta e Kosovës ende nuk është shumë e fuqishme pasi është vetëm në vendin e 97-të në botë në përgjithësi. Por qëndron shumë më mirë se në janar 2023 kur ishte vetëm i 185-ti.

Kërcimi i dytë më i mirë ka Norvegjia , pasaporta e së cilës kërceu 18 vende dhe tani është në vendin e 12-të të lartë në botë, përpara se të ishte e 30-ta.

Më pas vjen Franca , e cila me një kërcim prej 14 vendesh e vendosi pasaportën e saj në top 5 më të fuqishmit në botë.

Një kërcim prej 12 vendesh shënoi Holanda , dhe tani në vendin e 6-të, ndërsa një vit më parë ishte e 18-ta.

Pesë pasaportat e para me kërcimin më të lartë përfundon me Poloninë , e cila u ngjit me 11 vende dhe u hodh nga vendi i 31-të në vendin e 20-të.

Pasaporta maqedonase përparoi vetëm një vend në një vit dhe nga vendi i 79-të tani renditet në vendin e 78-të me pikë indeksi 65.10.

LEXO EDHE:

Back to top button