Popullsia e kafshëve të egra është zvogëluar me 69% në 50 vjet

Popullsia e kafshëve të egra është zvogëluar me 69% në 50 vjet

Fondi Botëror i Kafshëve të Egra (WWF) po përdor këtë vit Ditën Botërore të Kafshëve të Egra për të theksuar rëndësinë e të gjitha specieve të egra në planet – nga bimët, te kërpudhat, peshqit, amfibët, zvarranikët dhe madje edhe gjitarët. Të gjithë ata janë një hallkë në zinxhirin e ekuilibrit natyror dhe me zhdukjen e një hallke, i gjithë ekosistemi i planetit është i shqetësuar.

Prandaj është shqetësues raporti i fundit i organizatës për gjendjen e planetit, i cili tregon se popullsia e specieve të egra është ulur me 69 për qind në 50 vitet e fundit. Kjo periudhë është më e shkurtër se jetëgjatësia e një personi mesatar.

– Të dhënat janë të qarta: bota aktualisht është në një krizë të dyfishtë – një krizë e humbjes së biodiversitetit dhe një krizë klimatike e nxitur nga përdorimi i paqëndrueshëm i burimeve të planetit tonë. Nëse nuk ndalojmë së trajtuari këto kriza si dy probleme të ndara, nuk do të jemi në gjendje të zgjidhim efektivisht asnjërin prej tyre – thotë Ivona Stanić nga WWF Adria.

Këto janë shkaqet e zhdukjes Shkaqet

më të rëndësishme të zhdukjes së specieve të egra janë zgjerimi i bujqësisë dhe zhvillimit urban, shpyllëzimi, peshkimi i tepërt, përdorimi i burimeve të paqëndrueshme të energjisë dhe ndotja e detit, ujit dhe tokës, e cila më pas çon në zhdukjen. i habitateve të specieve të egra, kriza e zhdukjes së ujit dhe klimës. Raporti mbi rreziqet globale i publikuar nga Forumi Ekonomik Botëror tregon një rritje të urgjencës dhe gjerësisë së rreziqeve mjedisore për ekonominë botërore, por edhe thellësinë e ndërlidhjes midis rreziqeve mjedisore, tensioneve ekonomike dhe gjeopolitike.

Ekosistemet natyrore janë përgjegjëse për thithjen e mbi 50 për qind të emetimeve të karbonit gjatë dhjetë viteve të fundit. Zhdukja e përshpejtuar e natyrës është një kërcënim i rëndësishëm për ne, njerëzit. Miratimi i Rregullores për Restaurimin e Natyrës, e cila detyron vendet anëtare të BE-së të rivendosin ekosistemet e dëmtuara dhe të kontribuojnë në arritjen e synimeve të klimës dhe biodiversitetit të BE-së, është për t’u përshëndetur.

– Rregullorja përfaqëson një mundësi historike për të rivendosur natyrën në Evropë dhe për të mundësuar një të ardhme më të sigurt dhe më të shëndetshme për qytetarët, prandaj shpresojmë që shtetet anëtare ta miratojnë zyrtarisht atë – tha WWF Adria.

LEXO EDHE:

Back to top button