Presidenti i Sllovenisë, Pahor: Kundërshtoj ndryshimin e kufijve në Ballkanin Perëndimor

Presidenti i Sllovenisë, Borut Pahor në një konferencë për media në Lubjanë tha se fuqishëm është kundër idesë së “shpërbërjes përfundimtare të Jugosllavisë” dhe ndryshimit të kufijve në Ballkanin Perëndimor.

- Advertisements -

Pas publikimit të informacionit në lidhje me ekzistimin e “non paper”-it të cilin në selinë e Bashkimit Evropian në Bruksel e ka dërguar kryeministri slloven, Janez Jansha, në të cilën ai përmendi ndryshimet e kufijve për Ballkanin Perëndimor, presidenti slloven refuzoi me vendosmëri mundësinë e realizimit të një ideje të tillë duke shtuar se gjatë vizitës në Bosnjë e Hercegovinë dhe takimet me anëtarët e Presidencës së BeH-së nuk e ka ditur për ekzistimin e tij.

Në fillim të fjalës së tij, Pahor tha se në çdo kohë dhe kudo, kur ka mundësi, ai shpjegon pozicionin e tij në lidhje me zgjerimin e BE-së në Ballkanin Perëndimor dhe thekson se e mbështet me vendosmëri atë.

“Zgjerimi i BE-së në të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor është një çështje e kategorisë së parë gjeopolitike”, tha Pahor, duke shtuar se ai argumentoi se do të ishte gjëja më e mirë, duke pasur parasysh të gjitha rrethanat, që BE-ja të vendoste të përfshinte të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor në një kohë të arsyeshme.

Pahor tha se duke vepruar kështu, ai rregullisht u bën thirrje krerëve të shteteve të Ballkanit Perëndimor të realizojnë më shpejtë reformat dhe të ndërmarrin hapa në këtë rrugë.

“Zgjerimi i BE-së në Ballkanin Perëndimor po bëhet gjithnjë e më shumë çështje kohe dhe jo vetëm e vullnetit politik. Zgjerimi i ngadaltë ftoh besimin në integrimin evropian, i cili në këto vende ka rezultuar në ngritjen e nacionalizmit dhe ndikimin gjithnjë e më të angazhuar të shteteve të treta”, tha Pahor.

Nën pikën pesë të shpjegimit të tij, ai deklaroi se zgjerimi më i shpejtë i BE-së në Ballkanin Perëndimor do të zvogëlojë rëndësinë e ideve naive dhe të rrezikshme për ndryshimin e kufijve, të cilat nuk mund të ndodhin paqësisht për shkak të përfundimit të situatës.

“Kjo është arsyeja pse unë i hedh poshtë të gjitha këto ide rreth ndryshimit të kufijve. E fundit, procesi i shpejtë i përfshirjes së të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE do të forconte ndjeshëm parimin e tërësisë territoriale të shteteve, zgjidhjen e çështjeve të tyre bilaterale dhe do të forconte ndjeshëm sigurinë dhe stabilitetin”, tha Pahor.

Presidenti slloven përsëriti se i ka kushtuar vëmendjen e tij ruajtjes së integritetit territorial të vendeve të Ballkanit Perëndimor, zgjidhjen e çështjeve të tyre bilaterale, pajtimin brenda dhe midis vendeve, forcimin e paqes dhe stabilitetit dhe veçanërisht perspektivën euro-atlantike të këtyre hapësirave.

“Kjo është arsyeja pse 11 vjet më parë unë dhashë iniciativën për krijimin e procesit të quajtur sot Bërdo-Brijuni. Kjo është iniciativa më e rëndësishme rajonale politike që përfshin krerët e shteteve dhe procesi i Berlinit u rrit nga ajo nismë”, tha Pahor.

Ai kujtoi se si pjesë e përgatitjeve për vazhdimin e procesit, para do kohe vizitoi Sarajevën ku u takua me të gjithë anëtarët e Presidencës së BeH-së.

“Unë jam një mik i shtetit të BeH-së, tërësisë së saj territoriale dhe perspektivës euro-atlantike. Unë jam një nga pak krerët e shteteve që theksojnë kaq qartë rëndësinë e pajtimit për të ardhmen e tyre. Kjo përpjekje, e cila është shprehur më së shumti në fjalimin tim me rastin e 20-vjetorit të gjenocidit në Srebrenicë, tregon vendosmërinë time të vendosur mbi integritetin territorial të BeH-së”, tha Pahor.

Ai tha se në kohën, as para as pas, të vizitës në Sarajevë nuk ka qenë i njoftuar me kurrfarë “non paper”-i. “Idetë për shpërbërjen përfundimtare të Jugosllavisë dhe ndryshimin e kufijve me vendosmëri i kundërshtoj, meqë nuk besoj se kjo është e mundur të arrihet me rrugë paqësore dhe mbi këtë shumë herë publikisht kam folur”, tha presidenti slloven./AA/

LEXO EDHE:

Back to top button