Profesori britanik: Nuk po merren masa për t’u mbrojtur nga rreziqet e makinave super-inteligjente në të ardhmen

Profesori britanik: Nuk po merren masa për t'u mbrojtur nga rreziqet e makinave super-inteligjente në të ardhmen

Në kontributin e fundit në debatin rreth sigurisë së zhvillimit gjithnjë e më të shpejtë të AI, Profesori britanik Stuart Russell i tha Times se qeveria hezitonte të rregullonte industrinë pavarësisht shqetësimeve se teknologjia mund të dilte jashtë kontrollit dhe të kërcënonte të ardhmen e njerëzimit, përcjell Telegrafi.

Russell, një pedagog në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley dhe ish-këshilltar i qeverive të SHBA-së dhe Mbretërisë së Bashkuar, tha për Times se ishte i shqetësuar se ChatGPT, i cili u publikua në nëntor, mund të bëhej pjesë e një makinerie super-inteligjente që nuk mund të kufizohej.

Pas daljes së ChatGPT vitin e kaluar, i cili është përdorur për të shkruar prozë dhe tashmë ka shqetësuar pedagogët dhe mësuesit për përdorimin e tij në universitete dhe shkolla, debati është intensifikuar për sigurinë e tij në planin afatgjatë.

Ndërkohë Elon Musk, themeluesi i Tesla-s dhe pronari i Twitter-it, dhe bashkë-themeluesi i Apple, Steve Wozniak, së bashku me 1000 ekspertë të AI, shkruan një letër për të paralajmëruar se kishte një “garë jashtë kontrollit” që po ndodhte në laboratorët e AI dhe bënë thirrje për një pauzë në krijimin e AI në shkallë të gjerë.

Letra paralajmëronte se laboratorët po zhvillonin “mendje dixhitale gjithnjë e më të fuqishme që askush, madje as krijuesit e tyre, nuk mund t’i kuptojnë, parashikojnë ose kontrollojnë me besueshmëri”.

Siç vënë në pah mediat, ekziston edhe shqetësimi për aplikimin e tij më të gjerë.

Një komitet i Dhomës së Lordëve këtë javë dëgjoi prova nga Sir Lawrence Freedman, një profesor i studimeve të luftës, i cili foli për shqetësimet se si AI mund të përdoret në luftërat e ardhshme.

LEXO EDHE:

Back to top button