Profesori i Harvardit thotë se salmoni dhe toni janë të mbivlerësuara, hani peshq të tjerë

Profesori i Harvardit thotë se salmoni dhe toni janë të mbivlerësuara, hani peshq të tjerë

Gjithnjë e më shumë njerëz po shtojnë peshk në dietën e tyre për shkak të acideve yndyrore omega-3 të shëndetshme për zemrën.

Por ndoshta është koha të anashkaloni salmonin dhe tonin dhe në vend të tyre të merrni sardelet dhe midhjet.

“Peshqit dhe butakët më të vegjël mund të rrisin marrjen e mikronutrientëve, si zinku, hekuri, vitamina B12 dhe acidet yndyrore omega-3”, thotë profesori i ushqimit në Universitetin e Harvardit, Christopher Golden.

“Nga të gjitha speciet, peshqit e vegjël janë burimi më i mirë i këtyre lëndëve ushqyese sipas peshës. Dhe ne nuk i konsumojmë mjaftueshëm”, shtoi ai.

Sa i përket peshkut, këshilla e tij është se salmoni dhe toni janë të mbivlerësuara dhe se duhet të rrisni konsumimin e harengës, skumbrit, sardeles dhe açuges. Nga butakët, ai rekomandon gocat e detit, midhjet dhe gaforret, transmeton CNBC.

“Nëse hani peshk më të vogël, si dhe butak, keni më shumë gjasa të hani më pak merkur. “Përveç kësaj, këto lloje peshqish dhe butakë janë burimet më të mira të mundshme të ushqimit të kafshëve nga pikëpamja e qëndrueshmërisë,” tha ai.

Dhe së fundi, mos harroni algat e detit.

“Ato janë me pak kalori, një burim i mirë fibrash dhe gjithashtu përmbajnë jod, një mineral i nevojshëm për prodhimin e hormoneve të tiroides”, sipas një artikulli të Harvard Health Publishing.

LEXO EDHE:

Back to top button