Pse disa njerëzve nuk iu bien flokët gjatë kimioterapisë?

Pse disa njerëzve nuk iu bien flokët gjatë kimioterapisë?

Trajtimi me kimioterapi nuk është i njëjtë tek njerëzit dhe simptomat mund të ndryshojnë nga personi në person.

Kate, Princesha e Uellsit, aktualisht i është nënshtruar kimioterapisë pasi u diagnostikua me kancer. Dhe ndërsa disa do ta kalojnë trajtimin e tyre me lehtësi relative, të tjerët do të përjetojnë një sërë efektesh anësore, nga lodhja deri te anemia. Ndoshta efekti anësor më i njohur i kimioterapisë është humbja e flokëve, e cila kuptohet që mund të jetë shqetësuese.

Duke pasur parasysh se kimioterapia synon qelizat me rritje të shpejtë në trup, kjo mund të përfshijë qelizat që gjenden në rrënjët e flokëve të një personi, qoftë në lëkurën e kokës, fytyrën apo gjetkë në trupin e tyre. Kjo rënie e flokëve është e përkohshme dhe pacientët mund të presin që flokët e tyre të rriten shpejt pas përfundimit të trajtimit.

Megjithatë, jo të gjithë pacientët me kancer do të përjetojnë rënie të flokëve, siç shpjegohet nga Caroline Geraghgy, infermiere e lartë e informacionit për kancerin në “Cancer Research UK”.

Duke folur për Mirror, ajo tha: Jo gjithmonë kimioterapia shkakton rënien e flokëve. Vetëm disa lloje të kimioterapisë shkaktojnë rënien e flokëve. Dhe arsyeja pse ajo shkakton rënie të flokëve është sepse kimioterapia funksionon në qelizat me rritje të shpejtë. Kanceri është qeliza teknikisht me rritje të shpejtë, por ju keni qeliza të tjera me rritje të shpejtë, ato riprodhohen mjaft shpejt. Këto janë ato që rreshtojnë gojën tuaj dhe traktin gastrointestinal. Pra, nga ezofagu deri në anus”, tha ajo.

Ajo vazhdoi: “Pra, ato mund të preken, por edhe gjëndrat tuaja të flokëve, sepse, thonjtë tuaj rriten, flokët tuaj rriten. Kështu që një rënie e flokëve mund të jetë vetëm në kokën tuaj, por një rënie e flokëve mund të jetë i gjithë trupi juaj, total. Rënia e flokëve, vetullat, qimet pubike, qimet e këmbëve, qimet e krahëve, të gjitha këto. Në disa raste, nëse kimioterapia nuk shkakton rënie të flokëve, mund të shkaktojë rrallim të flokëve. Por është e përkohshme. Pasi të ndërpritet trajtimi, flokët tuaj fillojnë të kthehen”.

Sipas informacionit të dhënë në faqen e internetit të Kërkimit të Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar, humbja e flokëve mund të varet gjithashtu nga një sërë faktorësh, duke përfshirë dozën, ndjeshmërinë ndaj ilaçit ose kombinimin e barnave dhe mënyrën se si administrohet trajtimi, për shembull, me gojë, si injeksion ose përmes një pikimi.

Sipas Caroline, ka gjëra që pacientët me kimioterapi mund të përpiqen për të ndihmuar në reduktimin e humbjes së flokëve, duke përfshirë një kapak të ftohtë – një pajisje ftohëse e përshtatshme që ndihmon në reduktimin e rrjedhjes së gjakut në lëkurën e kokës. Megjithatë, kjo metodë nuk funksionon për të gjithë, dhe disave do t’i shohin temperaturat e ngrirjes së tapave shumë të pakëndshme.

Ata që përballen me humbje të mundshme të flokëve në trajtimin e tyre mund të zgjedhin gjithashtu t’i shkurtojnë flokët e tyre më të shkurtër në mënyrë që humbja, njolla ose rrallimi të mos jenë aq dramatike. Të tjerët në vend të kësaj zgjedhin paruke ose mbulesa flokësh.

Me kimioterapinë, humbja e flokëve ka tendencë të jetë graduale dhe jo e papritur, dhe nëse ndodh, zakonisht do të fillojë brenda dy deri në tre javë nga fillimi i trajtimit. Megjithëse rritja e re ndryshon midis individëve, pacientët mund të presin që të kenë një mbulesë flokësh midis tre deri në nëntë muaj pas përfundimit të trajtimit të tyre, sipas Macmillan.

LEXO EDHE:

Back to top button