Pse duhet ta lajmë bananen para se ta qërojmë?

Pse duhet ta lajmë bananen para se ta qërojmë?

Ndoshta nuk do të kafshonit një mollë ose nuk do të vendosnit pak rrush në gojë pa e larë më parë.

Jeni të vetëdijshëm se po hani lëkurën e frutave dhe kushedi se çfarë fshihet brenda. Por çfarë ndodh me bananet dhe avokadot, fruta që qërohen para konsumimit? Ekspertët e sigurisë ushqimore thonë se edhe ato duhet të lahen.

“Produktet që kanë lëvozhgë duhen larë nën ujë të pastër, edhe nëse keni ndërmend ta hidhni lëvozhgën. Është një praktikë më e mirë në trajtimin e sigurt të ushqimit që zvogëlon transferimin e papastërtive ose mikrobeve që mund të jenë në lëkurën e frutave që dëshironi të konsumoni”, tha Tamika Sim nga Këshilli Ndërkombëtar i Informacionit për Ushqimin për Huff Post.

Ndërsa papastërtia mund të shihet, pesticidet e mbetura ose mikrobet që mund të shkaktojnë sëmundje ushqimore nuk janë të dukshme me sy të lirë. Kjo është arsyeja pse Sims mbron larjen e të gjithë ushqimit përpara se të hahet.

“Lëvoret e bananes, lëkurat e avokados dhe produktet e tjera me një sipërfaqe të jashtme të trashë janë po aq të ndjeshme ndaj baktereve sa frutat dhe perimet më të buta me lëkura më delikate,” vëren eksperti i sigurisë ushqimore Trevor Craig.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka gjetur listerinë dhe salmonelën në pjesën e jashtme të avokados. Lëkura më e trashë e bën më të vështirë që bakteret ose papastërtitë të futen në mish, por kur prisni frutat, mund ta kontaminoni ushqimin me thikë. Larja e lëvozhgës zvogëlon gjasat që kjo të ndodhë.

LEXO EDHE:

Back to top button