Pse duhet të ndaloni ta përdorni telefonin në shtrat para gjumit?

Gjumi i shëndetshëm është jetik për të mbijetuar sa më gjatë në këtë botë të shpejtë dhe të çmendur

Telefonat inteligjentë janë bërë një mjet shumë i fuqishëm me të cilin njerëzit kryejnë detyrat e tyre të përditshme dhe mund të shërbejnë edhe si argëtim.

Realiteti është se është e vështirë të ndahesh prej tyre dhe ne i marrim me vete kudo, nga shkolla, puna, palestra, madje edhe në tualet dhe në shtrat.

Mund të jetë e trishtuar, por ne zgjohemi pranë tij dhe e shohim për herë të fundit, para se të na zërë gjumi. Kjo është krejtësisht normale, njerëzit duan të përditësohen, duke pritur për një mesazh ose njoftim ose thjesht duan të përdorin rrjetet sociale. Megjithatë, nuk duhet ta merrni telefonin me vete në shtrat, veçanërisht nëse dëshironi të flini pak.

Këto janë tre arsye pse nuk duhet ta merrni telefonin me vete në shtrat.

Do ta keni më të vështirë të bini në gjumë

Është e njohur që telefonat celularë, mediat sociale, mediat, miqtë dhe gjithçka në atë pajisje ju bombardojnë me informacion. Një studim i vitit 2011 zbuloi se nëntë në dhjetë amerikanë përdorin një pajisje një orë para gjumit. Ndonjëherë mund të jetë vërtet e vështirë të ulësh telefonin. Ju keni parë një klip interesant në YouTube, jeni duke lëvizur nëpër Instagram, merrni një njoftim për atë që kanë postuar miqtë tuaj, ose jeni duke luajtur një lojë, kështu që as nuk e kuptoni dhe tashmë keni kaluar kohën e gjumit dhe më pas i ndjeni pasojat të nesërmen.

Telefonat celularë dhe gjithçka që i shoqëron i bombardon përdoruesit me informacion, dhe ky informacion duhet të hyjë në sistemin tuaj, domethënë të përpunohet nga truri, gjë që më tej çon në mendimin për të njëjtat gjëra dhe në këtë mënyrë vonimin e gjumit. Prandaj përpiquni të stërvitni mendje, lëre telefonin në skajin tjetër të dhomës ose në një dhomë tjetër, nëse nuk e duron dot atëherë do të duhet të ngrihesh për të shkuar ta marrësh.

Telefonat inteligjentë prishin ciklin e gjumit

Duke mos e përdorur telefonin para gjumit, ju reduktoni ekspozimin ndaj dritës blu, e cila mund të prishë ritmin tuaj të gjumit. Drita blu ndikon edhe në orën tuaj të brendshme, sado e çuditshme që tingëllon, duke vonuar sekretimin natyral të melatoninës para se të bini në gjumë. Trupat tanë mund të tregojnë natyrshëm se kur është koha për të shkuar në shtrat dhe për të fjetur, dhe se drita blu e mashtron trurin që të mendojë se është ende ditë.

Shanset janë që të zgjoheni pa gjumë dhe mënyra më e mirë për ta parandaluar këtë është të mos përdorni telefonin tuaj para se të shkoni në shtrat. Edhe pse ka filtra për këto drita blu që reduktojnë këtë efekt, një zgjidhje më e mirë është padyshim të mos e merrni telefonin me vete në shtrat.

Rreziku i rrezatimit

Ka shumë njerëz që pretendojnë se telefonat shkaktojnë kancer, impotencë dhe më shumë, por ende nuk ka asnjë provë shkencore për të mbështetur një pretendim të tillë. Një studim i Programit Kombëtar të Toksikologjisë i vitit 1999 i ekspozoi minjtë ndaj shkallëve të larta të rrezatimit të radiofrekuencave nga telefonat celularë. Ata gjetën prova të tumoreve, beninje dhe malinje, në zemrat, trurin dhe gjëndrat mbiveshkore të minjve.

Megjithatë, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) thekson se “30 vjet kërkime nuk e kanë lidhur ekspozimin ndaj energjisë së radiofrekuencës nga përdorimi i celularit me problemet shëndetësore, si kanceri”. Për shkak të mendimeve kontradiktore të studimeve dhe informacioneve shkencore, e kemi të vështirë t’ju japim këshilla kur bëhet fjalë për këtë problem.

Provojeni këtë sonte dhe na tregoni rezultatet

Mundohuni ta lini telefonin në një dhomë tjetër dhe nëse është alarm zgjimi, mbajeni atë një metër larg jush. Kjo është gjithashtu një gjë e mirë nëse keni përgjegjësi, që do të thotë se nuk do të mund ta lëvizni alarmin për 15 minuta të tjera, do të duhet të ngriheni për ta fikur dhe sapo të ngriheni është fillimi i ditë!

Ju ndoshta nuk do ta vini re ndryshimin nëse telefoni juaj është zhdukur për një kohë, por shanset tuaja për gjumë cilësor do të rriten, gjë që duhet ta pranoni se është një privilegj në këtë botë me ritme të shpejta. Nëse dëshironi të dëgjoni muzikë para gjumit ose një podcast, është më mirë të ndizni një altoparlant, altoparlantë Bluetooth ose kufje me valë në mënyrë që të mos keni nevojë ta vendosni telefonin në kokë.

LEXO EDHE:

Back to top button