Pse duhet të shmangni përdorimin e shkopinjve për pastrim të veshit?

Pse duhet të shmangni përdorimin e shkopinjve për pastrim të veshit?

Pastrimi pas veshëve është ndoshta pjesë e ritualit të larjes së fëmijës suaj, por pastrimi i pjesës së brendshme të veshëve nuk duhet të jetë, paralajmëron qendra e njohur mjekësore akademike dhe rrjeti i spitaleve universitare.

“Për arsye sigurie, ne nuk rekomandojmë që prindërit ose fëmijët të përpiqen të pastrojnë veshët duke futur ndonjë gjë në kanalin e veshit, duke përfshirë shtupë pambuku, gjilpëra, gishta ose kruese dhëmbësh,” paralajmëron specialisti i mjekësisë së urgjencës pediatrike Dr. Jerry Rose.

“Fjala e vjetër, “Çdo gjë më e vogël se një bërryl nuk duhet të hyjë në vesh”, vërtet vlen,” thotë ajo.

Për çfarë është dylli i veshit?

Sipas Spitaleve Universitare, përveç rasteve kur dylli i veshit bllokon kanalin e veshit dhe shkakton parehati, ai duhet të lihet ashtu siç është i nevojshëm për shëndetin optimal të veshit.

Dylli i veshit lubrifikon kanalin e veshit, parandalon që trupat e huaj të arrijnë në veshin e brendshëm dhe ndihmon në mbrojtjen kundër infeksionit. Kur prindërit me qëllime të mira përpiqen të heqin dyllin e veshit të fëmijëve të tyre me lesh pambuku, ata ka të ngjarë të paketojnë dyllin më tej në kanalin e veshit, gjë që mund të shkaktojë komplikime.

Rreziku i përdorimit të shkopinjve të veshit
dr. Rose shpjegon se përdorimi i shkopinjve të veshit mund të çojë në:

– Inflamacion i kanalit të veshit

Humbja e dëgjimit (e përkohshme ose afatgjatë, në varësi të dëmtimit)
– Prerje dhe gjakderdhje në kanalin e veshit

– Ënjtje dhe dhimbje
– Lëndim i daulles së veshit, duke përfshirë vrima dhe dhëmbëza
– Marramendje dhe vjellje për shkak të dëmtimit të strukturave të veshit të brendshëm

“Është në rregull të hiqni dyllin e dukshëm nga pjesa e jashtme e veshit me një leckë të butë ose me majën e një shtupë pambuku, por ne duam të shmangim vendosjen e objekteve në kanalin e veshit”, shpjegon ajo.

Mënyra më e lehtë për të hequr dyllin e veshit nga veshi i jashtëm është ta fshini butësisht me një leckë të butë. Për dyll më kokëfortë, dr. Rosa sugjeron që ta hiqni me ujë të vakët (jo të ftohtë apo të nxehtë) duke përdorur një shiringë ose duke përdorur disa pika vaj ulliri ose mineral. Disa pika duhet të zbusin dyllin në mënyrë që të zhduket vetë. Ai paralajmëron se nuk duhet përdorur ujë apo pika nëse ka mundësi për dëmtim të daulles së veshit.

LEXO EDHE:

Back to top button