Pse ndonjëherë trembemi gjatë gjumit?

A jeni zgjuar ndonjëherë ashtu siç do të bini në një gjumë të ëmbël pa u zgjuar me qëllim?

Është një kërcitje e pavullnetshme e muskujve ndërsa trupi relaksohet për gjumë, i ashtuquajturi. dridhje hipnike.

Live Science raportoi se e mori emrin nga gjendja e hipnogogjisë, domethënë kalimi midis zgjimit dhe gjumit. Spazmat e muskujve mund të ndodhin spontanisht ose mund të shkaktohen nga stimuj të jashtëm si zëri ose drita. Disa njerëz pretendojnë se ata gjithashtu përjetojnë halucinacione me këto spazma. Disa shkencëtarë besojnë se stresi, marrja e tepërt e kafeinës, lodhja ose gjumi i pamjaftueshëm mund të rrisin shanset për dridhje hipnike, por ky fenomen ende nuk është studiuar mjaftueshëm.

Disa pretendojnë se rritja e aktivitetit fizik në mbrëmje gjithashtu kontribuon në dridhje. Shkencëtarët nuk janë të sigurt saktësisht pse ndodh kjo dridhje, por ata pajtohen se është një fenomen i zakonshëm dhe i padëmshëm për të cilin nuk duhet të shqetësoheni.

LEXO EDHE:

Back to top button