BE-ja po ndërton një strukturë magazinimi në Kroaci në rast të një kërcënimi bërthamor

Kroacia është një nga katër vendet anëtare të BE-së që do të ketë rezerva strategjike të materialeve dhe pajisjeve në tokën e saj në rast të një kërcënimi kimik, biologjik, radiologjik dhe bërthamor, njoftoi Komisioni Evropian.

Komisioni po ndërton një rezervë strategjike kapaciteti për t’iu përgjigjur kërcënimeve të tilla përmes Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të BE-së dhe Autoritetit të Përgatitjes dhe Reagimit ndaj Emergjencave Shëndetësore (HERA) për të përmirësuar gatishmërinë dhe reagimin e BE-së ndaj kërcënimeve kimike, biologjike, radiologjike dhe bërthamore (CBRN). . Komisioni njoftoi se tre vende – Kroacia, Franca dhe Polonia – i janë bashkuar Finlandës dhe se stoqet me vlerë gjithsej 545.6 milionë euro do të vendosen në këto katër vende.

Furnizimet do të përfshijnë antidotë, antibiotikë, vaksina, qetësues dhe trajtime profilaktike dhe pajisje specifike të reagimit CBRN si detektorë dhe komplete dekontaminimi dhe pajisje mbrojtëse personale (p.sh. maska ​​​​gazi dhe kostume mbrojtëse).

Krijimi i katër depove është rezultat i bashkëpunimit ndërsektorial ndërmjet autoriteteve shëndetësore dhe atyre të mbrojtjes civile të BE-së. Pasi të krijohen, Shtetet Anëtare do të jenë në gjendje të kërkojnë mobilizimin e furnizimeve përkatëse nëpërmjet Qendrës së Koordinimit të Reagimit Emergjent (ERCC).

Njerëzit mund të ekspozohen ndaj agjentëve CBRN përmes fatkeqësive të paqëllimshme, të tilla si rrjedhjet e centraleve kimike, incidentet e centraleve bërthamore dhe përhapja e sëmundjeve infektive, ose përmes incidenteve të qëllimshme, siç janë sulmet terroriste.

Komisioni thekson se lufta e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës ka theksuar më tej nevojën për stoqe strategjike të kundërmasave kryesore mjekësore në dispozicion dhe pajisjeve të reagimit CBRN për të mbrojtur qytetarët e BE-së, veçanërisht në rast të sulmeve ose aksidenteve CBRN.

LEXO EDHE:

Back to top button