Pse ndryshon ngjyra e syve të bebeve?

Pse ndryshon ngjyra e syve të bebeve?

Ngjyra e syve me të cilën lindin foshnjat nuk është domosdoshmërisht ngjyra e syve që do të kenë kur i afrohen ditëlindjes së tyre të parë. Kjo ndodh sepse në kombinim me gjenet dhe melaninën, irisi mund të ndryshojë ngjyrën. Prandaj, pikërisht kur prindërit mendojnë se fëmija i tyre ka sy blu, ata mund të zbulojnë se i vogli i tyre në të vërtetë ka sy të gjelbër, gri ose kafe.

Megjithatë, ka po aq të ngjarë që ata sy të bukur kafe apo blu të qëndrojnë ashtu siç janë, thonë ekspertët. Nuk do të duhet të pyesni veten me muaj për ngjyrën e tyre. Nëse shumica e familjes ka një ngjyrë të caktuar të syve, ka shumë të ngjarë që fëmija ta trashëgojë atë ngjyrë.

Por ka edhe raste kur mund të shfaqet një përzierje apo edhe një ngjyrë krejtësisht e papritur.

Kur fillon të ndryshojë ngjyra e syve të foshnjës?

Gjatë muajve të parë të jetës, prindërit do të mësohen t’i shohin foshnjat e tyre me një ngjyrë të caktuar sysh. Por, nëse sytë e tyre janë të çelur, ka shumë të ngjarë që kur foshnjat i afrohen ditëlindjes së tyre të parë, kjo blu të mos jetë më e njëjta nuancë, apo edhe të ndryshojë plotësisht nga blu në kafe për shembull.

Sipas ekspertëve, deri në kohën kur foshnjat arrijnë ditëlindjen e tyre të parë, ngjyra e syve të tyre do të formohet plotësisht. Megjithatë, periudha kohore midis gjashtë dhe nëntë muajsh është kur ngjyra e syve të foshnjave do të fillojë të ndryshojë. Gjë që mund të mos jetë e dukshme në fillim, pasi ndryshimi është gradual.

Çfarë roli luajnë gjenet?

Dy gjenet më të zakonshme që përcaktojnë ngjyrën e syve, sipas ekspertëve, janë OCA2 dhe HERC2. Këto janë gjenet kryesore që përcaktojnë nëse foshnjat do të kenë sy blu, jeshil, kafe apo edhe kafe të çelur. Por kur përfshihen 14 gjenet e tjera, ngjyra aktuale e syve do të përcaktohet.

Dhe kjo është arsyeja pse ka nuanca të ndryshme të të katër këtyre ngjyrave, të cilat përfundimisht do të jenë ngjyra aktuale e syve të foshnjave.

Çfarë roli luan melanina?

Ngjyra e syve me të cilën lindin foshnjat nuk qëndron e njëjta nuancë për shumë kohë. Kjo ndodh sepse sapo të porsalindurit ekspozohen ndaj dritës, melanina në sytë e tyre aktivizohet.

LEXO EDHE:

Back to top button