Pse ngrënia e patateve është e rëndësishme për ruajtjen e imunitetit?
Pse ngrënia e patateve është e rëndësishme për ruajtjen e imunitetit?

Patatja “e përulur” është e rëndësishme për funksionimin e duhur të sistemit imunitar.
Në temperatura më të ftohta, për shumë njerëz është e vështirë të mbajnë një dietë të shëndetshme, por është shumë e rëndësishme që të bëjmë gjithçka që është e mundur në mënyrë natyrale për të parandaluar infeksione të ndryshme të rrugëve të frymëmarrjes, pasojat e të cilave janë lodhja, ethe, dhimbje të fytit, kollë, vështirësi në frymëmarrje. … Në periudhën e vjeshtës, shumica e njerëzve fillojnë të ushqehen më pak shëndetshëm dhe ato zakone të këqija vazhdojnë edhe në periudhën e dimrit, kur ka shumë pushime, dhe atëherë tavolina nuk është tamam më e shëndetshme.
Është e nevojshme të kemi parasysh jo vetëm se çfarë hamë, por edhe sa shumë hamë, sepse mbingrënia është një problem serioz që mund të ndikojë në sistemin tonë imunitar.
Në 100 gram patate të papërpunuara ka 18,9 gram karbohidrate, 0,10 gram yndyrë dhe 2 gram proteina.
Patatet përmbajnë sasi të konsiderueshme fibrash, të cilat ndihmojnë në uljen e sasisë totale të kolesterolit në gjak, duke ulur kështu rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Nga mineralet, 100 gram patate përmban: 14 mg kalcium, 0,9 mg hekur, 58 fosfor, 450 mg kalium, 4 mg natrium; dhe nga vitaminat: 0,01 mg vitaminë A (retinol ose karotinë), 0,11 mg vitaminë B1, 0,04 mg vitaminë B2 ose riboflavinë, 0,2 mg vitaminë B6 ose piridoksinë, 30 mg vitaminë C ose acid askorbik dhe 0,06 mg vitaminë E ose tokoferol. .
Ushqime të tjera të mira në dimër për ruajtjen e imunitetit janë: kungulli që përmban vitamina A dhe C, si dhe B6 dhe kalium, perimet me gjethe jeshile të errët që përmbajnë vitamina A, C dhe K, shega që është e pasur me antioksidantë, rekomandojnë dietologët.
Është gjithashtu e rëndësishme që të merrni mjaftueshëm vitaminë D. Ekspozimi më i dobët ndaj rrezeve të diellit çon në një rënie të serotoninës, dhe më pas mund të ndjejmë dëshirën për ushqim dhe rënie të humorit, madje edhe depresion.
Në muajt e vjeshtës dhe të dimrit, nuk është ide e keqe të mendoni për marrjen e dozave shtesë të vitaminës D, nëpërmjet dietës ose suplementeve.