Pse uria është e rrezikshme, por edhe e padobishme?

Dietat e bazuara në mungesë ushqimore shpesh janë të suksesshme në afat të shkurtër, pasi kilogramët e humbur rifitohen shpejt.

Nutricionistja Whitney Stewart thotë se shumica e dietave kanë rregulla strikte dhe bazohen në idenë për të ngrënë më pak ushqim, numërimin e kalorive, konsumimin e ushqimit në një kohë të caktuar etj. Rregulla të tilla janë të paqëndrueshme për një periudhë të gjatë kohore.

Ideja për të ngrënë më pak, e cila është pjesë integrale e shumë dietave, jep një ndjenjë kontrolli mbi situatën dhe njerëzit në këtë dietë shpesh mendojnë se është mirë që nuk kanë ngrënë një biskotë apo diçka të tillë sot. Por me kalimin e kohës bëhet më e vështirë të ruash vetëkontrollin dhe së shpejti ky lloj i të menduarit ndryshon, kështu që ju mburreni me veten se nuk keni ngrënë një biskotë prej dy javësh, kështu që tani është koha ta trajtoni veten me një.

Pas kësaj, ndjenjat përkeqësohen sepse nuk keni arritur të kontrolloni veten.

“Nuk është ajo që hani ajo që ju përcakton, se të menduarit është kaq i gabuar,” thotë Stewart.

Ka gjëra që duhet të shmangni, për shembull konsumimi i vazhdueshëm i ushqimeve të shpejta jo të shëndetshme, ushqimi me përqendrim të lartë sheqeri si dhe një sasi e madhe alkooli.

“Megjithatë, nuk duhet të promovojmë dietat e bazuara në mungesë ushqimi si e vetmja mënyrë për të humbur peshë, sepse ka të tjera”, shpjegon dietologia.

Ai sugjeron ndryshime të vogla, por efektive dhe afatgjata të qëndrueshme dhe thekson se gjëja më e rëndësishme është të jesh i moderuar në të ngrënë. Problemi me shumicën e njerëzve është se ata nuk kanë durim për ndryshime që kërkojnë më shumë kohë dhe që, në planin afatgjatë, sjellin rezultate më të mira.

LEXO EDHE:

Back to top button