Pse zgjohemi nervoz në mëngjes dhe si ta parandaloni atë?

Simptomat fizike dhe mendore të ankthit mund të shfaqen të gjitha menjëherë. Kështu që ju zgjoheni në mëngjes me ankth, gjë që është krejtësisht normale, veçanërisht nëse keni të bëni me një periudhë të vështirë.

 

Megjithatë, nëse kjo ju ndodh gjatë gjithë kohës dhe jo në momente të caktuara, mund të keni të bëni me çrregullim ankthi të përgjithësuar. Lexoni më shumë rreth këtij fenomeni më poshtë.
Pse zgjoheni nervoz në mëngjes dhe si ta parandaloni atë?

Pse zgjoheni nervoz?
Kortizoli (hormoni i stresit) rritet në 30, 45 minutat e para pasi zgjoheni. Sipas studiuesve, rritja e nivelit të kortizolit ndihmon trurin tuaj të përgatitet për të gjitha aktivitetet që ju presin gjatë ditës. Por stresi dhe ankthi mund të shkaktojnë rritjen e sekretimit të kortizolit.

Si ndikon në shëndetin fizik?
Ankthi dhe shqetësimet e gjumit janë simptoma të zakonshme të shumë gjendjeve shëndetësore, të tilla si:

lëndime dhe dhimbje kronike
sëmundje të zemrës dhe presion të lartë të gjakut
kancer
diabeti
psoriasis
ndryshime hormonale
menopauza

Si ndikon në shëndetin mendor?

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit mund të çojë në gjumë të keq dhe zgjim me mendime ankthioze. Përveç kësaj, mund të shkaktojë edhe depresion dhe çrregullim bipolar. Nëse vëreni ankth të shtuar ose probleme me gjumin, sigurohuni që të konsultoheni me mjekun ose terapistin tuaj.
Si të përballeni me ndjenjat e ankthit në mëngjes?
1. Vendosni orarin tuaj të gjumit dhe përpiquni t’i përmbaheni atij. Flini në një dhomë të qetë, të freskët dhe të errët.
2. Kufizoni kafen dhe alkoolin para se të flini.
3. Ushtrimi mund t’ju ndihmojë të përballeni më lehtë me ankthin. Ushtrimi çliron endorfina që reduktojnë stresin dhe ju ndihmojnë të ndiheni më mirë.
4. Relaksohuni. Meditoni, shkruani ditar dhe përpiquni të relaksoheni para se të flini. Mund ta ndihmojë mendjen tuaj të jetë plot me mendime pozitive kur zgjoheni.
5. Merrni frymë. Për të reduktuar ankthin në mëngjes, bëni ushtrime të thjeshta të frymëmarrjes. Ata jo vetëm që do t’ju qetësojnë, por edhe do t’ju relaksojnë plotësisht.
6. Lërini vetes 5-10 minuta të mendoni për shqetësimet tuaja, më pas “vulosni” këto mendime mënjanë pa iu kthyer atyre.

LEXO EDHE:

Back to top button