Reagime pas sulmeve ndaj Makpetrolit në Kuvend

Është e papranueshme që sektori privat të vendoset në kontekst politik pa argumente kurse deputetët të respektojnë kodin e tyre të sjelljes në vend që të përdorin kualifikime ndaj kompanive private, por edhe ndaj mediave. Këto janë vetëm një pjesë e reagimeve në publik pas debatit të ashpër parlamentar të deputetëve nga pushteti dhe opozita për propozim- ligjin për zgjidhjen e mosmarrëveshjes midis Qeverisë dhe Makpetrol. Deputetët e opozitës, para se gjithash, VMRO DPMNE dhe “E Majta”, akuzuan se ky ligj është kriminel dhe qëllimi i qeverisë është ta qerasë “Makpetrol-in” me 32 milion euro.

Oda ekonomike

“Narrativi i tillë ndikon negativisht në reputacionin e ndërmarrjes së prekur” Makpetrol “SHA Shkup, dhe ndikon në bursë dhe në tregun e lirë në të cilin bazohet ekonomia jonë, por gjithashtu degradon institutin e partneritetit publiko-privat, i cili shkakton dëme të pariparueshme për ekonominë, por edhe për shtetin. ”

Kompania Makperol nuk i komenton pikëpamjet e shprehura nga deputetët në Kuvend. Prandaj, thonë se ligji është në përputhje me të gjitha direktivat evropiane dhe e njëjta gjë theksohet edhe nga Komuniteti Evropian i Energjetikës.

ASH Makpetrol

“Me vlerësimin është përcaktuar vlera e tregut të SH. A GA-MA  në vlerë prej 65,547,810 euro, nga të cilat 50% në vlerë prej 32,773,905 euro i përkasin MAKPETROL ASH- Shkup. Sipas kësaj, askush nuk i dhuron asgjë kompanisë MAKPETROL SH.A Shkup. Përkundrazi, shteti nga MAKPETROL SHA Shkup blen objekt kapital me çmim real, i cili funksionon sot vetëm në fushën e gazifikimit “.

Për shoqatat e gazetarëve, pikëpamjet e shprehura nga deputetët janë goditje e drejtpërdrejtë për lirinë e medias.

SHGM

“Etiketimi publik i medias dhe gazetarëve, sidomos nga përfaqësues të lartë të partive politike dhe deputetë, kërcënon lirinë e medias dhe promovon përpjekje për censurë dhe autocensurë.”

SGPM

“Sindikata e Gazetarëve të Pavarur të Maqedonisë dënon dhe e konsideron të papranueshme, që partitë politike dhe deputetët e saj të etiketojnë dhe përçmojnë gazetarët,”

Mosmarrëveshja midis Makpetrol dhe Qeverisë ka zgjatur për 15 vjet, me tre procese gjyqësore për të përcaktuar strukturën e pronësisë. Me blerjen e aksioneve të SHA Gama, shteti do të bëhet njëqind për qind pronar i sistemit të gazsjellësit.

Andrea Çobanova

LEXO EDHE:

Back to top button