Receta e ditës: Musaka në stilin grek

Receta e ditës: Musaka në stilin grek

Shumë dashamirës të moussaka-s dëshirojnë të mësojnë se si të bëjnë musaka greke. Me këtë rast ju sjellim një recetë origjinale.

Moussaka është një pjatë e famshme ballkanike që gabimisht besohet se është një pjatë greke. Në fakt, moussaka është një pjatë nga Lindja e Mesme që u soll në Ballkan nga osmanët dhe e ka ruajtur emrin origjinal arab moussaka (مصقعة, muṣaqqa’a) deri në ditët e sotme. Në Ballkan ka disa varietete, përkatësisht shqiptare, maqedonase, serbe, rumune, bullgare dhe sigurisht greke. Është greke që shumë e konsiderojnë më të shijshmen.

Musaka greke është në krye të listës së pjatave të preferuara të turistëve, por është edhe pjata numër një për vetë grekët. Dhe ndoshta çdo familje greke ka erëzën e saj sekrete, por mund ta përgatisni edhe në mënyrën tradicionale greke.

Përbërësit e nevojshëm:

  • 3 patëllxhanë (madhësi mesatare)
  • 3 patate
  • 1 qepë e madhe
  • 2 thelpinj hudhre
  • 700 g mish viçi të bluar
  • 3 lugë vaj ulliri
  • 2 lugë pastë domate
  • 260 g salcë domate
  • 1 filxhan (240 ml) lëng mishi ose ½ filxhan (120 ml) verë të kuqe
  • 1 gjethe dafine
  • 1 lugë çaji kripë
  • ½ lugë çaji piper
  • ½ lugë çaji kanellë
  • 1 lugë çaji trumzë
  • 1 litër qumësht
  • 120 gr puter
  • 120 gram miell
  • 85 g parmezan
  • ½ lugë çaji arrëmyshk
  • 2 të verdha
  • vaj vegjetal për tiganisje

Përgatitja:

1. Përgatitni perimet: pritini patëllxhanët në feta me trashësi 1 cm. Kriposini dhe lërini për 30 minuta. Ndërkohë qëroni dhe prisni patatet.

2. Lani mirë patëllxhanët dhe thajini. Skuqini patëllxhanët dhe patatet deri në kafe të artë. Transferojini ato në një peshqir letre për të hequr qafe vajin e tepërt. Ekziston edhe një version më i lehtë: vendosni patëllxhanët dhe patatet në një tigan, lyeni me vaj ulliri dhe piqini derisa të marrin ngjyrë kafe të artë.

3. Përgatitni përzierjen e mishit: ngrohni vajin e ullirit në një tigan të madh në zjarr mesatar. Shtoni qepën e grirë dhe skuqeni për 3-4 minuta. Shtoni hudhrën e shtypur dhe ziejini për 2-3 minuta të tjera.

4. Shtoni mishin dhe skuqeni derisa mishi të mos jetë më rozë. Më pas shtoni kripë, piper, kanellë dhe trumzë, përziejini mirë. Shtoni pastën e domates dhe gjethen e dafinës dhe përzieni mirë. Shtoni lëngun e viçit, përzieni dhe lëreni të ziejë. Ulni temperaturën në minimum dhe gatuajeni derisa të trashet. Hiqeni nga zjarri dhe lëreni mënjanë.

5. Përgatisni salcën beshamel. Ngrohni 1 litër qumësht. Shkrihet gjalpi në një tigan në zjarr të ulët, kur gjalpi të shkrihet, shtoni miellin dhe përzieni vazhdimisht derisa të fitoni një masë të butë. Gradualisht shtoni qumështin e ngrohtë duke e trazuar vazhdimisht në mënyrë që të mos krijohen gunga. Rrihni derisa salca të jetë e lëmuar dhe e trashë. Hiqeni nga zjarri dhe shtoni pak kripë, piper, arrëmyshk, djathë parmixhano dhe të verdhën e vezës, përzieni derisa të jetë e qetë.

6. Nxehni furrën në 180°C.

7. Mblidhni musakën: përzierjes së mishit shtoni 4-5 lugë salcë beshamel dhe përzieni. Në një enë pjekjeje 33×22 cm i radhisim patatet dhe më pas vendosim gjysmën e patëllxhanit. Hidhni sipër masën e mishit dhe shpërndajeni në mënyrë të barabartë. Rendisim patëllxhanët e mbetur dhe mbi to derdhim salcën beshamel. Sipër grijeni parmixhanin.

8. Piqni për 40-50 minuta, ose deri në kafe të artë. Hiqeni musakën nga furra dhe lëreni të ftohet për të paktën 45 minuta përpara se ta prisni në feta.

LEXO EDHE:

Back to top button