Recetë për speca të mbushur, shije perfekte
Recetë për speca të mbushur, shije perfekte

Specat e mbushur janë një pjatë e vërtetë verore, mund të thuhet se është e barazvlefshme me sarmën në dimër.
Është veçanërisht e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje raportit të mishit me orizin dhe kjo është gjëja kryesore nëse dëshironi që specat e mbushur të dalin ashtu siç duhet.
Përbërësit e nevojshëm:
- speca të përmasave mesatare
- 1 kg mish i grirë i përzier
- 1 vezë
- 1 qepë
- gjysmë thelpi hudhër
- 230 g oriz
- erëza me perime të thata
- kripë
- piper
- 2 lugë piper i kuq i ëmbël i bluar
- një tufë majdanoz të grirë hollë
- 7 dl salcë domatesh
- 3 dl ujë
- një filxhan të vogël miell
Përgatitja:
Lani specat, hiqni dorezën dhe hiqni të brendshmet (pastroni nga farat). Kini parasysh se specat jeshil dhe të kuq kanë shije të ndryshme. Ju mund të përdorni të dy llojet. Në një tas të madh përzieni mishin, orizin, vezën, qepën, hudhrën dhe erëzat. Masën e përziejmë mirë me dorë derisa të bëhet kompakte. Mbushni specat me një lugë deri në 1 inç nga sipër (sepse mishi do të “ngrihet” gjatë gatimit). Ziejeni salcën e domates me ujë në një tenxhere të madhe. Shtoni kripë dhe piper dhe lëreni të ziejë. Më pas vendosni në tenxhere specat e mbushur.
Gatuani në zjarr të ulët për të paktën 1.5 orë, derisa mishi të zbutet. Në fund të zierjes hidhni në tenxhere miellin e përzier me pak ujë duke shtuar një ose dy lugë çaji piper të kuq të bluar. Në thelb, është një version i lehtë i një spritz pa vaj. Megjithatë, nëse jeni adhurues i një salce më të fortë, atëherë skuqni të njëjtin miell në pak vaj, hudhrat e grira dhe piperin e kuq dhe duke i përzier me një kamxhik shtoni ujë derisa të fitoni konsistencën e salcës. Më pas hidhni salcën në tenxhere. Gatuani edhe pak dhe është gati.