Rënie e mprehtë në Wall Street

Rënie e mprehtë në Wall Street

Çmimet e aksioneve në Wall Street ranë ndjeshëm të martën pasi kryetari i Fed-it, Jerome Powell tha se për shkak të inflacionit të lartë, banka qendrore ka të ngjarë të rrisë normat e interesit më shumë sesa pritej më parë. Dow Jones u ul me 1,72 për qind, në 32,856 pikë, ndërsa S&P 500 ra me 1,53 për qind, në 3,986 pikë, dhe indeksi Nasdaq u ul me 1,25 për qind, në 11,530 pikë.

Rënia e indeksit erdhi pasi Powell tha në një raport në Kongres mbi gjendjen e ekonomisë se Fed ishte i përgatitur të ndërmarrë më shumë hapa nëse të dhënat e ardhshme ekonomike tregojnë se nevojiten masa më të ashpra për të frenuar inflacionin.

Kjo nxiti frikën e investitorëve se banka qendrore do të rrisë normat bazë të interesit me 0.50 pikë përqindjeje agresive në takimin e saj të marsit, pasi të gjitha të dhënat më të fundit tregojnë se inflacioni në SHBA mbetet i lartë dhe ekonomia vazhdon të rritet në mënyrë solide.

Powell do të vazhdojë raportin e tij në Kongres nesër

Për shkak të kësaj, tregu i parasë tani vlerëson se ka një shans 70 për qind që Fed të rrisë normat e interesit me 0.50 pikë përqindjeje në mars, ndërsa tashmë të hënën këto shanse ishin rreth 30 për qind.

Powell, i cili do të vazhdojë raportin e tij në Kongres nesër, tha gjithashtu se Fed nuk po braktis objektivin e saj të inflacionit prej 2 për qind dhe se tendencat e tregut të punës nuk tregojnë se ekonomia po shkonte drejt një rënieje.

Pas mesazheve të Powell, vlerësimet janë forcuar se Fed do të rrisë normat e interesit në një interval prej 5.50 deri në 5.75 për qind deri në shtator, ndërsa tani normat e interesit janë midis 4.50 dhe 4.75 për qind. Megjithatë, thonë analistët, kjo do të varet edhe nga të dhëna shtesë mbi inflacionin dhe lëvizjet e tregut të punës.

Çmimet e aksioneve ranë edhe në bursat evropiane

Kjo është arsyeja pse raporti i punësimit të së premtes në SHBA do të jetë në fokus të investitorëve. Analistët e anketuar nga Reuters kishin vlerësuar se numri i punonjësve u rrit me 200,000 në shkurt, shumë më ngadalë se 517,000 në janar.

Çmimet e aksioneve kanë rënë dje edhe në bursat evropiane. Indeksi FTSE i Londrës u dobësua me 0,13 për qind, në 7,919 pikë, ndërsa DAX i Frankfurtit rrëshqiti me 0,60 për qind, në 15,559 pikë, dhe CAC i Parisit me 0,46 për qind, në 7,339 pikë.

LEXO EDHE:

Back to top button