Sa e dëmton duhani shqisën e shijes?

Një kuzhinier ka treguar se sa kripë, sheqer dhe vaj shtesë duhet të shtohen në një pjatë që duhanpirësit të përjetojnë shijen e vërtetë të ushqimit

Duke modifikuar dhjetë receta, të cilat ai i quajti “Receta me më pak sens”, kuzhinieri britanik Josh Katz arriti në përfundimin se ai duhej të shtonte mesatarisht 67 g kripë, 41 g yndyrë dhe 18 g sheqer në pjatat e tij në mënyrë që klientët e tij që ishin duhanpirës. për të ndjerë shijen e vërtetë të ushqimit si dhe jo duhanpirësit. Në këtë mënyrë ai u përpoq të tregonte se sa e dëmton duhanpirja shqisën e shijes.

Ndër recetat është pula e Vitit të Ri të Joshit me salcë spec djegës Peri-Peri nga Afrika e Jugut. Për të bërë këtë pjatë të shijshme dhe pikante për një duhanpirës të rritur, Josh shtoi më shumë kripë, më shumë sheqer, si dhe sasi shtesë djegës dhe lëng limoni. Ishte e vetmja mënyrë që duhanpirësit mund të përjetonin shijen e vërtetë të ushqimit që përjetojnë joduhanpirësit.

Kjo ilustron më së miri dëmin që duhani mund t’i bëjë shqisave të shijes. Përveç dëmtimit të shëndetit në përgjithësi, tymi i duhanit, i cili përmban më shumë se gjashtë mijë substanca, irriton receptorët e shijes, të ashtuquajturat sytha ndijor të gjuhës. Në një studim të aftësisë për të dalluar shijet e ëmbla, të tharta, të hidhura dhe të kripura në një kampion prej 450 subjektesh të kryer në Spitalin APHP Pitié-Salpêtrière në Francë, u zbulua se pirja e duhanit kishte efektin më të theksuar negativ në diskriminimin e të hidhurës. shije, që përndryshe është një shije e fortë, qoftë edhe në doza të vogla. Jo-duhanpirësit mund ta dallonin atë, edhe në përqendrime shumë të ulëta.

Ekziston një alternativë

Pavarësisht se aromat e tjera janë më pak të dukshme, duhanpirësit e kanë të vështirë të heqin dorë nga shija e duhanit, e cila deri vonë gjendej vetëm në cigare. Zgjedhja më e mirë për çdo duhanpirës të rritur është të lërë plotësisht produktet e duhanit, megjithatë, të gjithë ata që për arsye të ndryshme nuk duan ta bëjnë këtë, mund të mësojnë për alternativat më pak të dëmshme pa tym, si cigaret elektronike dhe pajisjet e ngrohjes, në vend që të djegin. duhani.

Duke eliminuar djegien, alternativat e bazuara në shkencë nuk krijojnë zjarrin, hirin apo tymin e duhanit që janë fajtorët kryesorë në sëmundjet e lidhura me duhanin. Përdorimi i tyre lëshon një aerosol që lë më pak erëra të pakëndshme në lëkurë, flokë, duar, mobilje ose automjet në krahasim me cigaret. Edhe pse jo pa rrezik, sepse ato çlirojnë nikotinë të varur, alternativat pa tym janë një zgjedhje më e mirë sesa të vazhdosh të pish duhan.

LEXO EDHE:

Back to top button