Sa janë të dëmshme bishtalecat e cigareve, e që konsiderohen si të rrezikshme për mjedisin!

Sa janë të dëmshme bishtalecat e cigareve, e që konsiderohen si të rrezikshme për mjedisin!

Shkencëtarët nga Universiteti i Goteborgut kanë treguar në një studim të ri se filtrat nga bishtat e cigareve rrjedhin mijëra toksina dhe fibra plastike që janë helmuese për larvat ujore dhe kërkojnë ndalimin e plotë të tyre.

Vështirë se ka ndonjë vend publik ku një person nuk do të hasë shpërqendrime – nga shtigjet, stacionet e autobusëve, parqet deri te plazhet. Këto nallane nuk janë thjesht të shëmtuara, ato janë vërtet të këqija për mjedisin. Ekipi shkencor nga Universiteti i Goteborgut ka treguar në kërkime se mikrofibrat dhe kimikatet që dalin nga filtrat në priza janë helmuese për larvat ujore.

Filtri i shkarkimit është plot me mijëra kimikate toksike dhe fibra mikroplastike. Është një mbetje e rrezikshme, thotë Bethany Carney Almroth, profesoreshë e ekotoksikologjisë në Universitetin e Goteborgut.

Në një studim të botuar në revistën Microplastics and Nanoplastics, shkencëtarët testuan efektet e toksinave që gjenden në filtra pas pirjes së duhanit, si dhe substancave që janë në filtra që në fillim, në larvat e mushkonjave ujore. U zbulua se toksinat çojnë në një shkallë më të lartë të vdekshmërisë 20 për qind midis larvave të mushkonjave.

 

 

Hulumtimet e mëparshme shkencore kanë treguar se toksinat në filtra gjithashtu kanë efekte negative në shumë organizma të tjerë ujorë. Për shembull, peshqit mund të ngordhin nëse ekspozohen për katër ditë në përqendrime që korrespondojnë me toksinat që çlirohen nga dy tapa në një litër ujë.

Filtrat e cigareve janë gjithashtu një burim kryesor i mikroplastikës që gjendet në mjedisin tonë, diçka që ne e dimë se ka ndikime të mëdha negative në jetën biologjike. BE-ja tashmë i ka klasifikuar filtrat e cigareve si mbetje të rrezikshme, nënvizon Karni Almroth.

 

 

 

Sjellja e duhanpirësve është gjithashtu kyçe

Shkencëtarët në hulumtim vëzhguan gjithashtu se si duhanpirësit në Goteborg silleshin kur shuanin cigaren. U konstatua se shumë njerëz hedhin bishtat e cigareve në tokë edhe nëse ka një tavëll afër.

“Pastrimi kushton miliona korona, por do të ketë ende shumë bllokime në mjedis. Tani po kryejmë kërkime mbi mbeturinat plastike në të gjithë Suedinë me ndihmën e komunitetit shkencor, në atë që ne e quajmë eksperiment plastik. Në këtë mënyrë ne mund të punojmë me studentët për të marrë numra më të mirë se ku dhe sa bllokime filtrash ka në mjedis”, shpjegon Karni Almroth.

 

 

 

Nuk ka argumente për përdorimin e filtrave

Ajo beson gjithashtu se nuk ka argumente të mira që filtrat të mbeten pjesë përbërëse e cigareve. Së bashku me ekspertë të tjerë, Carney Almroth shkroi një koment në revistën “Science of the Total Environment”, duke argumentuar se bishtat e cigareve nuk janë vetëm mbetjet më të zakonshme në botë, por edhe thjesht një marifet marketingu që në fakt bën pak për të mbrojtur duhanpirësit.

Prandaj, është e nevojshme që ato të hiqen plotësisht nga tregu. Nuk është qasja e duhur për t’u fokusuar tek prodhuesit e cigareve që paguajnë për pastrimin e filtrave. Problemi duhet të parandalohet në radhë të parë, jo të pastrohet më vonë, thekson Karni Almroth.

LEXO EDHE:

Back to top button