Sa shpesh duhet të lani tërësisht furçën e dhëmbëve, a po të ndërroni atë?

Edhe pse shumë njerëz mendojnë se një shpëlarje e shpejtë e furçës së dhëmbëve nën ujë të rrjedhshëm mjafton për ta mbajtur atë të pastër, ekspertët e higjienës orale thonë se edhe furçat e dhëmbëve duhen larë mirë herë pas here.

“Goja përmban shumë baktere të mira dhe të këqija që ndërveprojnë me njëra-tjetrën dhe zakonisht bakteret e mira në gojë ‘kontrollojnë’ të këqijat, por në furçat e dhëmbëve ato shumohen shumë më lehtë”, shpjegoi Dr Mark B. Desrosier, asistent profesor në Shkollën e Stomatologjisë të Universitetit të Bostonit.

Prandaj, shton Desrosier, furça duhet të dezinfektohet rregullisht.

 

“Furçat duhet të dezinfektohen një herë në dy javë ose një herë në javë nëse është sezoni i të ftohtit ose gripit”, tha Desrosier.

Si ta pastroni tërësisht furçën e dhëmbëve?

Pavarësisht se çfarë lloj furçe keni, dentisti thotë që gjithmonë ta pastroni furçën nga poshtë lart. Së pari, thotë ai, pastroni grumbullimin e pastës së dhëmbëve në fund duke përdorur sapun të lëngshëm dhe ujë të ngrohtë.

Më pas, vetëm koka ose e gjithë furça, nëse koka nuk ndahet, zhytet në një gotë me peroksid hidrogjeni 3% për të paktën 15 minuta.

“Do të ndihmojë në heqjen e mbetjeve të pastës së dhëmbëve dhe baktereve nga qimet e furçës”, thotë Desrosier, i cili shton se nëse nuk keni peroksid hidrogjeni në dorë, mund të përdorni edhe një gargarë antibakteriale.

“Pasi të keni shpëlarë kokën e furçës me peroksid, mbajeni nën ujë të ngrohtë dhe fërkoni butësisht qimet me gishtin e madh për të hequr çdo grimcë të mbetur të pastës së dhëmbëve dhe peroksidit”, shpjegoi ai dhe pas atij pastrimi të plotë, lërini qimet të thahen vetë. rrjedha e ajrit. Mos e thani furçën e dhëmbëve me tharëse flokësh ose ngrohës.

Ruajeni furçën e dhëmbëve në një enë të hapur në mënyrë që të thahet vetë ndërmjet përdorimit.

“Kërkimet kanë treguar se një mjedis i ngrohtë dhe i lagësht shkakton rritjen e mikroorganizmave të ndryshëm në furça, kështu që ato duhet të ruhen në një vend më të freskët dhe të thatë”, tha Desrosier, duke shtuar se kutitë e kokave të furçave janë të mira për udhëtime, por jo për përdorim të përditshëm. përdorni.

“Edhe nëse pastroni rregullisht tërësisht në këtë mënyrë, duhet të ndërroni kokën e furçës ose të gjithë furçën çdo tre muaj”, këshillon dentisti.

LEXO EDHE:

Back to top button