SHBA i ka kërkuar NASA-s të përcaktojë se sa është ora në Hënë

Shtëpia e Bardhë ka urdhëruar NASA-n të krijojë një standard të vetëm të motit për hënën dhe trupat e tjerë qiellorë, ndërsa qeveritë dhe kompanitë private garojnë në mënyrë aktive për hapësirën

Ndërsa Shtetet e Bashkuara kërkojnë të vendosin standarde ndërkombëtare përtej orbitës së Tokës, Zyra e Shkencës dhe Teknologjisë e Shtëpisë së Bardhë (OSTP) ka udhëzuar agjencinë hapësinore të SHBA-së që të hartojë një plan për atë që thotë se është një standard i koordinuar i motit hënor deri në fund. 2026.

“Ndërsa NASA, kompanitë private dhe agjencitë hapësinore në mbarë botën nisin misione në Hënë, Mars dhe më gjerë, është e rëndësishme të vendosen standardet e motit të qiellit për sigurinë dhe saktësinë”, tha Zëvendës Drejtori i Sigurisë Kombëtare të OSTP, Steve Welby.

Ai tha se “koha kalon ndryshe” në varësi të pozicionit të dikujt në hapësirë ​​dhe se koha duket se kalon më ngadalë aty ku graviteti është më i fortë, pra pranë trupave qiellorë.

“Koha e qëndrueshme midis operatorëve në hapësirë ​​është kritike për ndërgjegjësimin e suksesshëm të situatës hapësinore, navigimin dhe aftësitë e komunikimit,” tha Welby.

Koha e hënës të lidhet me rregullimin e kohës së Tokës

Shtëpia e Bardhë thotë se qëllimi është të përafrohet Koha e Koordinuar Hënore, ose LTC, me Kohën Universale të Koordinuar (UTC), standardi kryesor i kohës që përdoret në mbarë botën për të rregulluar kohën në Tokë.

Shtëpia e Bardhë ka drejtuar NASA-n që të punojë me Departamentin e Tregtisë, Mbrojtjes dhe Transportit për të zhvilluar një strategji të standardeve të motit që do të përmirësojë navigimin dhe misionet, veçanërisht në hapësirën ndërhënore midis Tokës dhe Hënës.

Standardi i ri do të fokusohet në katër karakteristika: gjurmueshmëria në UTC, saktësi e mjaftueshme për të mbështetur lundrimin dhe shkencën precize, qëndrueshmëri ndaj humbjes së kontaktit me Tokën dhe përshtatshmëri ndaj mjediseve përtej hapësirës cishënore.

“Ashtu si koha tokësore vendoset nga një grup orëve atomike në Tokë, një grup orëve në Hënë mund të vendosë kohën hënore,” tha OSTP.

SHBA planifikon të kthehet në Hënë në vitin 2026, që do të ishte zbarkimi i parë me njerëz në Hënë që nga misioni Apollo 17 në 1972.

 

LEXO EDHE:

Back to top button