Shenjat që tregojnë se vuani pa e ditur nga stresi dytësor

Shenjat që tregojnë se vuani pa e ditur nga stresi dytësor

Simpatia me njerëzit e tjerë ose empatia mund të çojë në pasoja të caktuara shëndetësore, duke përfshirë të ashtuquajturin stres dytësor.

Siç shpjegojnë ekspertët, është një gjendje psikologjike e karakterizuar nga ndjenja të pakëndshme apo trishtim. Ndryshe nga stresi klasik, stresi dytësor ndodh si një reagim ndaj një ngjarjeje traumatike të përjetuar nga një person tjetër.

Siç theksojnë ata, është një reagim njerëzor për të thithur emocionet e njerëzve të tjerë në situata të vështira, por kjo mund të çojë në probleme të tilla si stresi dytësor.

“Në një nivel themelor, ne jemi krijesa sociale. Ne ‘marrim’ shenjat e njerëzve të tjerë”, shpjegon Tim Bono, një profesor i psikologjisë dhe shkencës së trurit dhe dekan i arteve dhe shkencave në Universitetin e Uashingtonit në St.

“Nëse shumë njerëz rreth nesh reagojnë ndaj një ngjarjeje me trishtim, frikë ose ankth, ne e vërejmë atë dhe në mënyrë implicite priremi ta adoptojmë atë sjellje,” shton ai.

Kur bëhet fjalë për stresin e njerëzve të tjerë, ai mund të marrë një formë ekstreme, të cilën shumë njerëz e quajnë stres të dorës së dytë, pra stres sekondar. Sipas psikologëve, stresi dytësor nuk është një term klinik zyrtar. Në vend të kësaj, ai vë në dukje fenomene të tjera që janë të dokumentuara mirë në shkencat e sjelljes.

“Mendoj se bie në fushën e shëndetit mendor dhe si reagojmë kur shohim një person tjetër në telashe. Diçka si empatia apo shqetësimi empatik për një person tjetër”, shpjegon Bono.

Në veçanti, stresi dytësor është në fakt rezultat i rraskapitjes nga marrja përsipër e vuajtjeve të të tjerëve ose ndihma për ta përballuar atë. Alicia Brown, një psikoterapiste në Grow Therapy në Florida të Jugut, pajtohet, duke shtuar se stresi dytësor mund të ndodhë kur mbytemi duke u përpjekur të mbështesim dikë ose ta ndihmojmë në çfarëdo mënyre.

Cilat janë shenjat e stresit dytësor?

Siç shpjegojnë ekspertët, ka disa tregues që tregojnë se mund të jeni duke përjetuar stres dytësor. Këto janë vëmendja e tepruar ndaj të tjerëve, tërheqja, vështirësitë në komunikim, vetmia, ankthi, depresioni dhe pagjumësia.

Gjithashtu, ndonjë nga këto simptoma nuk do të thotë domosdoshmërisht se po kaloni stres dytësor, ndaj është e nevojshme të monitorohet nëse shfaqen më shumë shenja të ngjashme.

LEXO EDHE:

Back to top button