Shikimi i një videoje nga natyra mund të ketë një efekt të ngjashëm me të shkuarit për një shëtitje

Shikimi i një videoje nga natyra mund të ketë një efekt të ngjashëm me të shkuarit për një shëtitje

Nëse nuk keni kohë për një shëtitje relaksuese në natyrë, provoni të shikoni një video të natyrës.

Shikimi i një videoje të shkurtër të natyrës mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin tuaj mendor, tregon një studim i ri. Studiuesit u përqendruan në adoleshencën e vonë, një periudhë e jetës e lidhur me vështirësi të rëndësishme të shëndetit mendor – duke përfshirë depresionin dhe mendimet për vetëvrasje.

– Adoleshenca është një kohë e tranzicioneve të shumta dhe një periudhë e cenueshmërisë së shëndetit mendor – shkruan autorët e studimit.

Studimi thotë se rreth 50 për qind e të gjitha çrregullimeve mendore fillojnë në adoleshencë, ndërsa 75 për qind fillojnë në moshën 24 vjeçare.

Për të testuar nëse videot do të kishin ndonjë efekt në shëndetin mendor, studiuesit mblodhën 76 të rinj të moshës 18 deri në 25 vjeç dhe i ndanë rastësisht në dy grupe. Njëri grup pa një video të një shëtitjeje në natyrë, ndërsa tjetri pa një skenë të udhëtarëve në një tren të qytetit. Të dyja videot ishin gjashtë minuta të gjata dhe përmbanin tinguj të lidhur me videot.

Rezultatet tregojnë se niveli i stresit në grupin që shikoi videon e shkurtër të natyrës ishte përmirësuar ndjeshëm në krahasim me grupin tjetër. Për më tepër, rezultatet e reduktimit të stresit janë afatgjatë dhe përmirësohen me çdo seancë pasuese.

Megjithatë, studiuesit theksojnë se një video e shkurtër nuk mund të krahasohet me kalimin real të kohës në natyrë.

LEXO EDHE:

Back to top button