Si të njohim fotot dhe regjistrimet e marra me inteligjencë artificiale?

Si të njohim fotot dhe regjistrimet e marra me inteligjencë artificiale?

Fotot, videot dhe audiot e rreme janë të kudondodhura për shkak të rritjes dhe keqpërdorimit të mjeteve të inteligjencës artificiale, gjë që është gjëja më e keqe që ndodh në internet tani. 
Me një përmbajtje të tillë, e cila shpesh duket aq reale sa quhet edhe “deepfake” në anglisht, që është një përmbajtje thellësisht e rreme në një përkthim fjalë për fjalë, është gjithnjë e më e vështirë për ne të bëjmë dallimin midis përmbajtjes reale dhe përmbajtjes së krijuar nga inteligjenca artificiale. Lexoni më tej për të mësuar se si të dalloni mashtrimet e AI në formën e fotografive.

Nëse ende mendoni se përmbajtja e rreme nuk është aq e përhapur, mos harroni se inteligjenca artificiale tani pasqyrohet edhe në gjeneruesit e videove dhe imazheve si “Dal-I”, “Midjourney”, “Sora” ose “Windows Designer”, të cilët lejojnë ata njerëz pa aftësi teknike për të krijuar imazhe dhe video të rreme shumë lehtë, thjesht duke futur një përshkrim teksti të asaj që parashikonin në kutinë e kërkimit të chatbot-it.

Megjithëse fotot e krijuara nga AI mund të duken të padëmshme në fillim, ato mund të përdoren për mashtrime të ndryshme dhe vjedhje identiteti, si dhe për propagandë dhe manipulim të opinionit publik. Në ditët e para të përmbajtjes deepfake, teknologjia ishte larg të qenit perfekt dhe shpesh linte shenja të dukshme manipulimi. Publiku dhe gazetarët vunë në dukje foto me gabime të dukshme, si duar me gjashtë gishta apo syze me lente me forma të ndryshme.

Megjithatë, me përmirësimin e inteligjencës artificiale, kjo u bë shumë më e vështirë. Disa rekomandime për njohjen e këtij lloji të përmbajtjes – të tilla si kërkimi i një modeli të parregullt të ndezjes së syve në videot e krijuara nga AI – nuk janë më të vlefshme, thotë Henry Eider, themelues i firmës konsulente Latent Space Advisors dhe ekspert në teknologjinë gjeneruese.

Megjithatë, ka disa gjëra për t’u kujdesur, sipas Eider.

Metodat klasike për njohjen e përmbajtjes së krijuar nga AI

Shumë foto të krijuara nga AI, veçanërisht të njerëzve, kanë një shkëlqim elektronik, një “efekt estetik zbutës”, që e bën lëkurën të duket tepër e lëmuar, këshillon Eider. Megjithatë, ai paralajmëron se shtytja kreative e robotit ndonjëherë mund të eliminojë këtë shkëlqim dhe shumë shenja të tjera të manipulimit të AI. Kështu që nuk do të ishte një ide e keqe të kontrolloni qëndrueshmërinë e hijeve dhe ndriçimit. Shpesh subjekti është në fokus të mprehtë dhe duket bindshëm i gjallë, por elementët e sfondit mund të mos jenë aq realistë ose të përpunuar.

Një tjetër gjë që duhet t’i kushtoni vëmendje është fytyra. Ndërrimi i fytyrave është një nga metodat më të zakonshme për të krijuar përmbajtje të rreme. Ekspertët këshillojnë që të shikoni me kujdes skajet e fytyrës dhe të përpiqeni të zbuloni nëse toni i lëkurës së fytyrës përputhet me pjesën tjetër të kokës ose trupit dhe nëse skajet e fytyrës janë të mprehta ose të paqarta.

Nëse dyshoni se një regjistrim i një personi që flet është redaktuar, shikoni gojën e tij. A përputhet në mënyrë të përkryer lëvizja e buzëve me tingullin? Eider sugjeron gjithashtu të kujdeseni për dhëmbët. A janë të qarta apo të paqarta?

Kompania e sigurisë kibernetike Norton thekson se algoritmet mund të mos jenë ende mjaft të sofistikuara për të gjeneruar dhëmbë individualë, kështu që mungesa e skicave për dhëmbët individualë mund të jetë një shenjë e mirë që përmbajtja gjenerohet nga AI.

Gjithashtu, ndonjëherë konteksti i vetë përmbajtjes është shumë i rëndësishëm. Menjëherë mendoni nëse ajo që shihni ka kuptim. Faqja e internetit Poynter këshillon që nëse shihni një personazh publik duke bërë diçka që duket “e ekzagjeruar, joreale ose e paqëllimshme”, mund të jetë përmbajtje e rreme e krijuar nga AI.

Për shembull, a do të veshë vërtet Papa një xhaketë luksoze pa mëngë, siç tregohet në një foto të famshme false? Nëse do ta bënte, a nuk do të kishte pasur foto apo video shtesë të postuara nga shumë njerëz dhe organe mediatike?

Inteligjenca artificiale që zbulon fotot dhe videot e krijuara me inteligjencë artificiale

Microsoft ka zhvilluar një mjet vërtetimi që mund të analizojë fotot ose videot dhe të sigurojë një vlerësim të shkallës së manipulimit të përmbajtjes së analizuar. Gjithashtu, Intel ka një mjet të quajtur Fake Catcher, i cili përdor algoritme për të analizuar pikselët në një imazh dhe për të përcaktuar nëse ai është i vërtetë apo i rremë.

Për më tepër, ka mjete në internet që premtojnë të zbulojnë materiale të rreme nëse ngarkoni një skedar ose ndani një lidhje me materialin e dyshimtë. Megjithatë, disa, si Microsoft Authenticator, janë të disponueshme vetëm për disa partnerë dhe jo për publikun. Kjo për shkak se studiuesit thuhet se nuk duan të informojnë mashtruesit dhe t’u japin atyre një avantazh më të madh në garë.

Inteligjenca artificiale po përparon me një ritëm të shpejtë dhe modelet e AI po trajnohen për të dhënat e internetit për të prodhuar përmbajtje gjithnjë e më cilësore me më pak të meta. Kjo do të thotë se nuk ka asnjë garanci që këshillat e treguara për njohjen e përmbajtjes së krijuar nga inteligjenca artificiale do të jenë të vlefshme vitin e ardhshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button