​Shirat e dendura shkaktojnë përmbytje në Australi

​Shirat e dendura shkaktojnë përmbytje në Australi

Shiu i madh solli përmbytje në qytetin më të madh të Australisë, Sidnej të shtunën, duke nxitur shpëtimin dhe urdhrat e evakuimit.

Dhjetë urdhra evakuimi emergjent ishin në fuqi për periferi në veriperëndim të qytetit, tha Shërbimi i Emergjencave Shtetërore të Uellsit të Ri Jugor (SES) në një deklaratë të shtunën në mëngjes.

Parashikuesi i motit i vendit paralajmëroi se përmbytjet e mëdha mund të ndodhin në veriperëndim të Sidneit, një qytet me rreth 5 milionë banorë, më vonë të shtunën.

Ministri i Shërbimeve të Emergjencave të Uellsit të Ri Jugore Jihad Dib, ka paralajmëruar personat në zonat e prekura që të ndalojnë lëvizjen në ujërat e përmbytjeve.

“Ju lutemi, përsëri dhe përsëri, mos vozitni nëpër ujërat e përmbytura. Ka pasur mbi 234 incidente të cilave SES u është përgjigjur në 24 orët e fundit, dhe 13 prej tyre kanë qenë të shpëtimit nga përmbytjet”, ka thënë ai.

Lugina Hawkesbury-Nepean e Sidneit është një fushë përmbytjeje e prirë ndaj përmbytjeve të rrezikshme, pasi ushqehet nga pesë degë dhe ka pika mbytëse që kufizojnë rrjedhat në det, kështu që uji mbrohet gjatë shiut të dendur.

Urgjenca e fundit vjen pasi më shumë se 150 njerëz u shpëtuan nga përmbytjet në Australinë lindore në prill. Reshjet e dendura të shiut gjatë ditëve të fundit kanë shkaktuar përmbytje në Hawkesbury dhe Nepean, duke detyruar banorët të evakuohen.

Rreth 600 banorëve në zonat e ulëta të luginës Hawkesbury-Nepean iu tha të evakuoheshin nga shtëpitë e tyre të premten mbrëma, pasi lumi u ngrit në nivelet e përmbytjeve.

LEXO EDHE:

Back to top button