Shkenca shpjegon: Pse teshtijmë 3 herë radhazi?

Ndonëse mund të duket si një ekzagjerim për shumëkënd, kur teshtijmë disa herë radhazi, në fakt largojmë irritues të shumtë nga rrugët tona të frymëmarrjes – dhe numri ideal i përsëritjeve duket të jetë tre herë.

Shumicën e kohës teshtijmë sepse ka grimca të huaja në hundë dhe kjo është mënyra më e mirë për t’i nxjerrë jashtë. Ajo që shumë njerëz vënë re kur teshtijnë është se në shumicën e situatave nuk mund të ndodhë pa tre përsëritje, megjithëse mund të jetë më pak.

“Kur dikush shqyen tre herë, hera e parë shërben për të hequr këto trupa të huaj nga muret e brendshme të hundës, hera e dytë i lëviz drejt vrimave të hundës dhe hera e tretë i nxjerrim nga hunda”, shpjegon Dr. Jordan Josephson. të spitalit Lenox Hill në Nju Jork.

Ka shumë arsye që mund të çojnë në teshtitje. Infeksionet e frymëmarrjes virale, si ftohja e zakonshme, mund të irritojnë membranat e brendshme të hundës. Ajri i ftohtë mund të bëjë të njëjtën gjë, si dhe alergjenët e shumtë si poleni, pluhuri ose myku.

Por këto nuk janë të vetmet gjëra që lidhen me teshtitjen. Disa njerëz teshtijnë kur dalin jashtë në diell – kjo është një gjendje e njohur si “refleksi i teshtitjes fototike” dhe prek 10% deri në 35% të popullsisë, sipas disa hulumtimeve.

Pavarësisht nga arsyeja e teshtitjes, përpiquni të mbuloni gjithmonë hundën dhe gojën për të parandaluar përhapjen e mikrobeve.

LEXO EDHE:

Back to top button