Shkencëtarët kanë bërë një makinë me Lego që mund të krijojë lëkurën e njeriut

Shkencëtarët kanë bërë një makinë me Lego që mund të krijojë lëkurën e njeriut

Nuk është gjithmonë e lehtë të merren mostra të indeve njerëzore për testimin biologjik, megjithëse sipas kodit të etikës ato merren duke dhuruar organe ose nga inde që janë hequr gjatë procedurave kirurgjikale. Kjo jo vetëm sepse ekziston një furnizim i vogël i mostrave të indeve njerëzore, por ka disponueshmëri të kufizuar në madhësinë specifike dhe llojin e mostrave të indeve të kërkuara për shumë studime që ndodhin në një pikë.

Shfaqja e bioprinting 3D ofron një zgjidhje të mundshme për vështirësinë e blerjes së mostrave të indeve. Kjo teknologji përfshin ngarkimin „ bio-ink “, i cili përmban qeliza të gjalla në fishek. Problemi është se këto makina kanë një çmim tepër të lartë dhjetëra apo edhe qindra mijëra paund.

„ Konvertimi “ transmeton që shkencëtarët nga Universiteti Cardiff, vendosën ta zgjidhin problemin duke bërë printerin e tyre, të lirë dhe lehtësisht të arritshëm, të aftë për të krijuar mostra të indeve njerëzore duke përdorur një nga lodrat më të njohura në botë.

Kushdo që ka luajtur me zare do të dijë se jo vetëm që është „ Lego “ jashtëzakonisht i lirë dhe i larmishëm, por prodhohet me precizion shumë të lartë dhe pjesë të standardizuara që janë në dispozicion globalisht. Deri më tani kube „ Lego “ janë përdorur për të krijuar printera tradicionale 3D. Por ajo që mbetet e pasigurt është nëse mund të merret lloji themelor i printerit 3D „ Lego “, i cili shtyp strukturat plastike të ngurta 3D dhe krijon një printer specifik që mund të shtypë materiale biologjike të buta. Edhe pse ende është në robëri, ky biograf, ndërtimi i të cilit kushton 500 500 ( 624 USD ), arrin nivelin e kërkuar të saktësisë për prodhimin e materialit biologjik delikat. Mënyra se si e bën atë është tepër e thjeshtë.

Kjo është një mundësi emocionuese për të imituar lëkurën e shëndetshme dhe të sëmurë „, për të marrë parasysh trajtimet ekzistuese dhe për të hartuar terapi të reja për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme të lëkurës.
Qëllimi i shkencëtarëve që qëndron pas kësaj shpikje është që biografi Lego të lejojë të gjithë studiuesit të kryejnë kërkime revolucionare, sepse përfundimisht do të çojë në një kuptim më të mirë të biologjisë dhe do të përmirësojë më tej shëndetin e njeriut.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button