Shkencëtarët kanë një ide të çmendur për të ndaluar shkrirjen e “akullnajës së Kiametit”

Shkencëtarët kanë një ide të çmendur për të ndaluar shkrirjen e "akullnajës së Kiametit"

Ndërsa debatet vazhdojnë mbi strategjitë më të mira për t’u marrë me problemin e shkrirjes së akullnajave, shkencëtarët kanë dalë me një plan interesant.

John Moore, një akullnajolog dhe shkencëtar gjeoinxhinierik në Universitetin e Laplandës, propozon një zgjidhje unike që përfshin perde të mëdha nënujore që shtrihen 100 kilometra në gjatësi. Këto perde supozohet të parandalojnë që uji i ngrohtë i detit të arrijë në akullnajë dhe ta shkrijë atë, dhe Moore parashikoi ankorimin e tyre në shtratin e detit për të parandaluar rrjedhjen e rrymave të ngrohta në “akullnajën e fundit të botës” (Thwaites).

Ideja është që të rriten gradualisht prototipet derisa provat të tregojnë se teknologjia është mjaft e qëndrueshme për t’u instaluar në Antarktidë, shpjegon Moore, duke theksuar nevojën për kujdes dhe përshtatshmëri në zbatimin e masave të tilla.

Një alternativë më e sigurt

Thwaites Glacier është aktualisht përgjegjëse për 4 për qind të rritjes globale të nivelit të detit, duke humbur më shumë se 1 trilion ton akull që nga viti 2000. Rënia e mundshme e Thwaite mund të çojë në një efekt kaskadë, duke ngritur nivelin e detit me 3 metra dhe duke vënë në rrezik 97 milionë njerëz në mbarë botën.

Ideja e Moore për perdet nënujore përfshin një alternativë më të sigurt për një mur të fortë, me fleksibilitet për t’u hequr ose ridizajnuar nëse është e nevojshme. Çdo ndërhyrje duhet të jetë diçka në të cilën mund të ktheheni nëse ndryshoni mendje.

Kërkimi i përgjigjeve

Ndërsa teknologjia është ende në fazën e testimit, Moore tregon për një përpjekje të vazhdueshme në Universitetin e Kembrixhit, ku shkencëtarët po zhvillojnë dhe testojnë prototipe në një shkallë më të vogël. Ai vlerëson se eksperimentet fillestare do të kushtojnë 10,000 dollarë, me një kërkesë të parashikuar prej 10 milion dollarë për zhvillim të mëtejshëm.

Vendosja e perdeve nënujore në detin Amundsen do të kërkonte 50 miliardë dollarë. Pavarësisht investimit të konsiderueshëm financiar, Moore thekson aspektin e drejtësisë sociale, duke e paraqitur atë si një qasje më të drejtë krahasuar me kostot në rritje të mbrojtjes globale bregdetare nga rritja e nivelit të detit.

Kostoja pritet të jetë rreth 50 miliardë dollarë në vit për metër të rritjes së nivelit të detit, tha Moore, duke theksuar sfidat ekonomike me të cilat përballen shumë qytete bregdetare në përshtatjen me rritjen e nivelit të detit.

LEXO EDHE:

Back to top button