Shkencëtarët kanë vërtetuar se ekziston një arsye biologjike pse truri i mashkullit dhe i femrës funksionojnë ndryshe

Shkencëtarët kanë vërtetuar se ekziston një arsye biologjike pse truri i mashkullit dhe i femrës funksionojnë ndryshe

Akademia ka argumentuar prej kohësh se dallimet gjinore janë të kushtëzuara nga shoqëria, jo biologjike, por një studim i ri tregon se gjinia mund të shihet në tru për të përcaktuar se si mendojmë dhe sillemi.

Deri më tani, nuk kishte asnjë provë të fortë të dallimeve në aktivitetin e trurit të burrave dhe grave, por Universiteti Stanford tani ka vërtetuar se është e mundur të dallohen gjinitë bazuar në aktivitetet në pjesët e trurit të quajtura pikat e nxehta. Këto përfshijnë rrjetin e modalitetit nënndërgjegjeshëm, një pjesë e trurit që mendohet të jetë qendra neurologjike e “vetes” dhe thelbësore për introspeksionin dhe analizimin e kujtimeve personale.

Këtu përfshihet edhe sistemi limbik, i cili ndihmon në rregullimin e emocioneve, kujtesës dhe stimulimit seksual, si dhe striatum, i cili është i rëndësishëm për formimin e zakonit dhe shpërblimin. Ekspertët thonë se truri mund të ndikojë në mënyrën se si burrat dhe gratë e shohin veten, se si ndërveprojnë me njerëzit e tjerë dhe se si kujtojnë përvojat e kaluara.

“Kjo është dëshmi shumë e fortë se gjinia është një përcaktues i fortë i organizimit të trurit të njeriut. Gjetjet tona sugjerojnë se ndryshimet në modelet e aktivitetit të trurit në këto rajone kyçe mund të kontribuojnë në variacionet specifike të seksit në funksionimin kognitiv, “thotë Vinod Menon, PhD, profesor i psikiatrisë dhe shkencës së sjelljes në Universitetin Stanford.

Megjithatë, ai shton se nevojiten kërkime të mëtejshme për të kuptuar plotësisht implikimet e këtyre gjetjeve.

Dihet mirë se kromozomet mashkullore dhe femërore lëshojnë hormone specifike për seksin, veçanërisht gjatë zhvillimit të hershëm, pubertetit dhe gjatë plakjes. Ekzistojnë gjithashtu ndryshime të rëndësishme në sjelljen e grave dhe burrave në botën reale. Gratë priren të jenë më të mira në aftësitë e të lexuarit dhe të shkruarit, dhe kanë kujtime më të gjata. Në të kundërt, meshkujt duket se kanë vetëdije më të mirë vizuale dhe hapësinore dhe memorie më të mirë pune.

Megjithatë, shkencëtarët kanë kërkuar prej kohësh të zbulojnë ndryshimet në aktivitetin neuronal, duke pasur parasysh se struktura e trurit është e njëjtë si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat. Për këtë hulumtim të ri, shkencëtarët përdorën të ashtuquajturat inteligjenca artificiale shpjeguese, domethënë një lloj mësimi kompjuterik që mund të kalojë nëpër sasi të mëdha të dhënash për të shpjeguar pse ndodh një efekt.

Në atë model të inteligjencës artificiale, ata ushqyen imazhe të trurit dhe treguan nëse ai po shikonte një tru mashkull apo femër. Me kalimin e kohës, rrjeti nervor filloi të dallonte dallime delikate midis dy gjinive që nuk u vunë re nga njerëzit. Kur studiuesit më pas testuan modelin në rreth 1500 skanime të tjera të trurit, modeli ishte në gjendje të tregonte nëse ishte mashkull apo femër me saktësi 90%.

Studiuesit besojnë se ky model i AI mund t’u përgjigjet gjithashtu pyetjeve të tjera të rëndësishme në lidhje me instalimet elektrike të trurit, aftësitë njohëse ose sjelljen dhe t’i bëjë ato rezultate të disponueshme publikisht për të gjithë studiuesit.

LEXO EDHE:

Back to top button