Shkencëtarët kanë zbuluar një virus që eliminon kancerin – studimi u krye tek minjtë

Shkencëtarët kanë zbuluar një virus që eliminon kancerin – studimi u krye tek minjtë

Shkencëtarët në Northwestern Medicine (një sistem shëndetësor jofitimprurës) kanë zbuluar se një virus i dobësuar (dobësuar) mund të ndihmojë në eliminimin e kancerit te minjtë. Përveç kësaj, minjtë e trajtuar me këtë virus ishin më rezistent ndaj zhvillimit të tumoreve më vonë në jetë.

Virusi i dobësuar – virusi i koriomeningitit limfocitik (LCMV) – funksionon dhe është i sigurt edhe te minjtë me imunosupresion. Është një zbulim kyç sepse shumë pacientë me kancer që i nënshtrohen kimioterapisë dhe trajtimeve të tjera të kancerit kanë shtypur sistemin imunitar.

– Një aspekt i rëndësishëm për këtë terapi të bazuar në virus është se ajo tregon siguri dhe efikasitet edhe në një pritës imunosupresuar. Mirët që u privuan nga qelizat e tyre vrasëse T dhe qelizat e tyre B, megjithatë, iu përgjigjën kësaj terapie, thotë autori i studimit Pablo Penalosa-McMaster i Shkollës së Mjekësisë Feinberg.

Shkencëtarët kanë treguar në modele të shumta të tumorit – duke përfshirë melanomën dhe kancerin e zorrës së trashë – se injektimi i këtij virusi te minjtë zvogëlon tumoret dhe rrit normat e mbijetesës.

– Virusi shkakton një përgjigje të lartë imune, por mund të shkaktojë sëmundje te pacientët e transplantuar. Me biologjinë molekulare, megjithatë, është e mundur të dobësohet ky virus për t’u përdorur si një terapi e sigurt, ndërkohë që është ende imunogjen. Avantazhi tjetër është se duket se e njëjta terapi me virus mund të përdoret për lloje të ndryshme të kancerit, tha Penalosa-McMaster.

Hapi tjetër në këtë hulumtim është testimi i qasjes tek qentë me sarkomë. Nëse edhe qentë tregojnë përmirësim, shkencëtarët shpresojnë të fillojnë një provë klinike duke përdorur terapinë te njerëzit.

Si e shëron virusi kancerin?

Tumoret janë të aftë për të shmangur përgjigjen imune duke zhvilluar strategji për të mbajtur sistemin imunitar larg tumorit. Injektimi i virusit në tumor sinjalizon sistemin imunitar se ka një ndërhyrës.

Minjtë e imunosupresuar nuk kishin qeliza T, qeliza B ose makrofagë (qeliza kyçe imune). Pavarësisht mungesës së këtyre qelizave kyçe imune, virusi arriti të aktivizojë rrugë alternative imune për të luftuar kancerin. Një mënyrë për ta bërë këtë është përmes interferoneve – molekulave që sinjalizojnë praninë e një ndërhyrës dhe ndihmojnë në mobilizimin e mekanizmave mbrojtës të trupit.

LEXO EDHE:

Back to top button