Shkencëtarët kanë zbuluar se cili lloj ushqimi rrit rrezikun e kancerit: “Shkakton një gabim në ADN-në tonë…”

Shkencëtarët kanë zbuluar se cili lloj ushqimi rrit rrezikun e kancerit: "Shkakton një gabim në ADN-në tonë..."

Shkencëtarët nga Singapori kanë zbuluar kohët e fundit një lidhje shqetësuese midis konsumimit të ushqimeve të caktuara dhe rritjes së rrezikut të kancerit.

Sipas Mirror, ekipi i shkencëtarëve zbuloi se konsumimi i ushqimeve të yndyrshme dhe me sheqer bën që trupi të prodhojë komponime që herë pas here mund të “fikin” aftësinë e një gjeni që është çelësi për shtypjen e tumorit.

Në një zbulim novator, metilglioksal u zbulua se kishte aftësinë për të bllokuar aftësinë për të luftuar kancerin e gjenit BRCA2.

 

 

 

Studiuesi kryesor dhe drejtori i Qendrës së Kërkimit të Kancerit në Universitetin Kombëtar të Singaporit, Dr. Ashok Venkitaraman, tha se metilglioksali nxit shkatërrimin e gjenit BRCA2, duke reduktuar aktivitetin e tij në qeliza.

Megjithëse ky efekt është i përkohshëm, veprimi i tij mund të parandalojë funksionin e BRCA2 në parandalimin e tumorit. Ai shpjegoi se konsumimi i shpeshtë i ushqimeve ultra të përpunuara të pasura me yndyrë dhe sheqer mund të çojë në rritje të dëmtimit gjenetik dhe rritje të rrezikut të kancerit.

“Ne zbuluam se metilglioksal frenon funksionin e shtypësit të tumorit, i cili në fund të fundit shkakton një gabim në ADN-në tonë që është një shenjë paralajmëruese e hershme e zhvillimit të kancerit,” shpjegoi ai.

 

 

 

Studimi gjithashtu vuri në dukje se njerëzit me diabet dhe prediabet shpesh kanë nivele të larta të metilglioksalit. Studiuesit paralajmëruan se nevojiten kërkime të mëtejshme sepse studimi u krye në kultura qelizore dhe jo në subjekte njerëzore.

Nga rruga, studimi u botua në revistën “Cell”.

LEXO EDHE:

Back to top button