Shkencëtarët kanë zhvilluar një kamerë-tabletë për të diagnostikuar problemet e tretjes

Shkencëtarët kanë zhvilluar një kamerë-tabletë për të diagnostikuar problemet e tretjes

Kapsula në miniaturë NaviCam mund të revolucionarizojë diagnozën e problemeve të traktit tretës.

Endoskopët me kapsulë të gëlltitur që mundësojnë regjistrimin e videove, ekzistojnë prej kohësh, por ato janë shumë të kufizuara dhe nuk mund të kontrollohen nga mjekët, pasi mbështeten tërësisht në gravitetin dhe sistemin tretës për t’i shtyrë. Megjithatë, shkencëtarët duket se e kanë kapërcyer këtë kufizim duke zhvilluar një kapsulë në formë pilule që lejon kontrollin në distancë.

Kjo teknologji i lejon mjekët të “kalojnë” fjalë për fjalë një kapsulë video miniaturë të quajtur NaviCam përmes sistemit të tretjes për të vizualizuar dhe fotografuar zonat e mundshme problematike. Kjo përfaqëson një alternativë të mundshme për endoskopinë tradicionale. Një magnet i jashtëm përdoret për të lëvizur kapsulën, si dhe levë si ato që përdoren për të luajtur lojëra.

“Endoskopia tradicionale është një procedurë invazive për pacientët, por edhe e shtrenjtë për shkak të nevojës për anestezi dhe pushimit nga puna. Kapsulat e kontrolluara magnetikisht mund të përdoren si një mënyrë e shpejtë dhe e lehtë për të zbuluar problemet shëndetësore në traktin e sipërm gastrointestinal, si ulçera apo kanceri i stomakut”, tha profesori Andrew Meltzer.

Kjo teknologji është ende në fazën e testimit, por rezultatet e deritanishme janë pozitive. Meltzer dhe kolegët e tij në kompaninë e teknologjisë mjekësore AnX Robotica kryen një studim që përfshinte 40 njerëz dhe zbuluan se mjekët mund të kontrollonin saktësisht kapsulën e të gjitha pjesëve kryesore të stomakut me një shkallë suksesi vizualizimi prej 95%. Këta pacientë iu nënshtruan edhe endoskopisë tradicionale për të konfirmuar se kamera nuk “mungoi” asnjë lezion me rrezik të lartë.

Kamera mund të zbulojë gjakderdhje, inflamacion dhe lezione dhe mund të transmetojë automatikisht video dhe foto jashtë vendit për shqyrtim të mëtejshëm. Hulumtimet kanë treguar se përdorimi i kapsulës nuk përbën rrezik për shëndetin, megjithëse teknologjia nuk lejon një biopsi, sepse ajo shpërbëhet në trup. Shkencëtarët theksuan se programi i testimit ishte ende në fazat e tij të hershme dhe se “testimi më i madh i pacientëve” do të vinte ende.

LEXO EDHE:

Back to top button