Shtatë fazat e njeriut të hershëm

Shtatë fazat e njeriut të hershëm

Njerëzit modernë janë një specie e re në aspektin gjeologjik. Fosilet më të hershme që plotësojnë kriteret për Homo sapiens arkaik, emri i gjinisë dhe specieve për njerëzit sot, datojnë rreth 400,000 vjet më parë, ndërsa njerëzit modernë janë paraqitur rreth 170,000 vjet apo më shumë.

Majmunët në tërësi (dhe nga pikëpamja taksonomike, njerëzit janë majmunë) evoluan rreth 20 milionë vjet më parë nga primatët e mëparshëm, të cilët ishin kryesisht arborë ose banues në pemë.

Afati kohor i Evolucionit Njerëzor

Evolucioni njerëzor ka kaluar nëpër disa faza, por shtatë faza të ndryshme të njerëzimit dallohen. Vini re se paleontologjia është një shkencë e mbushur me zbulime në zhvillim dhe se specifikat në lidhje me afatin kohor mund të ndryshojnë në të ardhmen, megjithëse skema e përgjithshme është kuptuar dhe pranuar mirë.

Hominidae
Majmunët që do të evoluojnë përfundimisht në njerëzit e sotëm u ndanë nga të ashtuquajturit majmunët më të vegjël rreth 7 milionë vjet më parë. Këta janë Hominidae, ose majmunët e mëdhenj. Ky është afati kohor i përafërt i dhënë për divergjencën e prejardhjes njerëzore nga ajo e shimpanzeve, të afërmve më të afërt të mbijetuar të njerëzve.

Kjo divergjencë besohet të ketë ndodhur në Afrikë, me shumë fosile të hershme hominide të mbledhura në Kenia. Ekzistojnë disa kandidatë të ndryshëm për sa i përket se cili specie përfundimisht evoluoi në njerëz modernë në vend që të vdiste përfundimisht.

Ardipithecus Ramidus
Ekzistenca e kësaj krijese, e cila me sa duket përzihej ecjen me lëkundjet në pemë, u zbulua në Etiopi në vitin 1994. Ardipithecus ramidus u shfaq rreth 4.5 milionë vjet më parë. Vlerësimet më të mira të madhësisë së kësaj krijese e vendosin lartësinë e saj në jo më shumë se 1.20 metra me një peshë afërsisht 50 kg, por kjo është vetëm për femrat, pasi nuk janë gjetur ende mbetje meshkujsh të mjaftueshme për të përcaktuar madhësinë e të rriturve.

Australopithecus Afarensis
Ky paraardhës i njerëzve modernë do të ishte njohur se kishte tipare si majmuni ashtu edhe si njeriu, në kuptimin e shikimit të “majmunit” si të kujton gorillat ose shimpanzetë. Shembulli më i hershëm u zbulua në Afrikën Jugore në vitin 1924, shumë përpara se zbulime të tilla të pranoheshin gjerësisht si dëshmi e paraardhësve të lashtë të njeriut. Australopithecus afarensis jetoi rreth 2 deri në 3 milion vjet më parë, dhe përveçse dukej se ecte drejt, ishte pak më i gjatë dhe pak më i lehtë se Ardipithecus ramidus.

Homo Habilis
Homo habilis do të thotë “njeri i dorës”, dhe specia është quajtur kështu sepse në kohën e zbulimit të saj në vitin 1960 në Tanzani, ishte paraardhësi i parë i njeriut që besohej se kishte përdorur mjete të bëra nga njeriu. Këta hominidë shtrinë një periudhë nga rreth 2.4 milion deri në rreth 1.4 milion vjet më parë dhe besohet se kanë qenë paraardhësit e Homo Erectus, megjithëse kjo mbetet për t’u konfirmuar.

Homo habilis varionte nga rreth 1 deri 1.20 metra i gjatë, por peshonte vetëm rreth 30 kg.

Homo Erektus
Ky paraardhës i mirënjohur i njerëzve modernë, i zbuluar në Indonezi në 1891, jetoi pothuajse 2 milion vjet më parë deri në afërsisht 143,000 vjet më parë, një periudhë mbresëlënëse mbijetese. Trupi i Homo Erectus reflektoi largimin e tij të mëtejshëm nga speciet që banojnë në pemë, me krahë relativisht të shkurtër dhe këmbë relativisht të shkurtra. Këta hominidë me sa duket përdorën sëpata dore, duke i bërë ata përdoruesit e parë të mjeteve që krijuan vetë. Këta ishin hominidë të mëdhenj, disa që arrinin një lartësi prej 1.80 metra dhe një peshë prej rreth 60 kg.

Homo Heidelbergensis
I zbuluar në Gjermani në vitin 1908, ky hominid ka dallimin e të qenit paraardhësi i parë i mundshëm i njeriut që ka jetuar në klimat e ftohta, duke u përhapur në të gjithë Evropën dhe Azinë dhe gjithashtu duke jetuar në pjesë të Afrikës. Afati i tij kohor varionte nga rreth 700,000 deri në afërsisht 200,000 vjet më parë, dhe këta hominidë ishin të ngjashëm në madhësi me njerëzit modernë. Ata pa dyshim përdorën shtizat për të gjuajtur dhe zjarrin për të gatuar atë që vranë.

Homo Sapiens
Njerëzit që shihni në mesin tuaj konsiderohen të jenë të njëjtat specie si Homo sapiens që kishin evoluar në formën moderne rreth 300,000 vjet më parë në Afrikë. Truri i paraardhësve njerëzorë ishte rritur si funksion i madhësisë së trupit gjatë evolucionit njerëzor, dhe jo për t’u habitur që njerëzit e sotëm kanë trurin më të madh të grupit. Krahasuar me hominidët më të vjetër, njerëzit modernë kanë humbur kreshtat e shquara të vetullave dhe nofullat e shtrira përpara./sciencing.com

LEXO EDHE:

Back to top button