Shtatë ndryshime tronditëse që ndodhin në trupin tënd kur ha shumë ëmbël!
Ushqimet me sheqer nuk kanë reputacionin më të mirë.
Të gjithë e dimë se pijet me gaz, lëngjet e ëmbla dhe ëmbëlsirat duhen shmangur. Por është e vështirë t’i rezistosh dëshirës për ëmbëlsira dhe është joreale të presësh që do t’i eliminojmë plotësisht produktet e ëmbëlsuara nga dieta jonë. Megjithatë, sa sheqer është shumë?
Ekspertët paralajmërojnë se marrja ditore e sheqerit nuk duhet të kalojë 25 gram, që është e barabartë me 6 lugë çaji. Kjo është një total prej rreth 10% të marrjes së rekomanduar ditore të kalorive. Dhe këtu janë të gjitha rreziqet e konsumit të tepërt të sheqerit.
1. Rritja e sheqerit në gjak
Karbohidratet, duke përfshirë sheqerin, treten shpejt dhe lëshohen në qarkullimin tonë të gjakut. Sheqernat janë disa nga molekulat më të vogla të karbohidrateve, kështu që nuk u duhet shumë kohë për të hyrë në gjakun tonë. Rritja e konsumit të sheqerit në dietë mund të çojë në një rritje të sheqerit në gjak me kalimin e kohës, gjë që rrit rrezikun e diabetit të tipit 2, sëmundjeve të zemrës, presionit të lartë të gjakut dhe goditjes në tru.
2. Rritja e presionit të gjakut
Presioni i lartë i gjakut zakonisht lidhet me konsumimin e tepërt të kripës, por lidhet drejtpërdrejt edhe me rritjen e marrjes së sheqerit në trup.
3. Ndryshimet në shëndetin mendor
Nivelet e luhatshme të sheqerit në gjak dhe rritja e nivelit të kortizolit çojnë në energji të ulët, dhe më pas ndiheni nervoz, të lodhur dhe madje të trishtuar. Përveç kësaj, ekziston një lidhje midis konsumit të tepërt të sheqerit dhe depresionit.
4. Shtim në peshë dhe nevojë më të madhe për ëmbëlsira
Marrja e tepërt e sheqerit, veçanërisht nëse vjen nga pije të ëmbla me sheqer, shoqërohet me peshë më të lartë trupore dhe një probabilitet më të madh për obezitet.
5. Grumbullimi i yndyrës në mëlçi
Sheqeri, në kontekstin e një teprice kalorike, tretet dhe ruhet me kalimin e kohës si yndyrë trupore. Yndyra e tepërt e trupit shoqërohet me rritje të depozitave të mëlçisë yndyrore, e njohur gjithashtu si sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD). Kjo sëmundje mund t’ju vendosë në rrezik më të lartë të diabetit, presionit të lartë të gjakut dhe sëmundjeve të zemrës.
6. Ndryshimet hormonale
Kushtet e lidhura me hormonet, të tilla si sindroma e vezores policistike, mund të ndikohen nga dieta dhe mënyra e jetesës. Një konsum i moderuar i sheqerit mund të përmirësojë shumë ekuilibrin e hormoneve në trupin tonë.
7. Rrezik më i lartë i disa llojeve të kancerit
Ndoshta një nga informacionet më të frikshme është se marrja e tepërt e sheqerit mund të rrisë rrezikun e disa llojeve të kancerit. Një studim i vitit 2020 sugjeron që sheqernat e shtuara në ëmbëlsirat, produktet e qumështit dhe pijet mund të kontribuojnë në këtë rrezik, veçanërisht për kancerin e gjirit.