Si do ta mirëpresë Franca botën në Lojërat Olimpike Paris 2024?
Si do ta mirëpresë Franca botën në Lojërat Olimpike Paris 2024: 13 milionë vakte do të shërbehen, të gjithë presin gustatorët më të mirë

Gjatë Lojërave Olimpike dhe Paraolimpike, Franca do të mirëpresë të gjithë botën dhe pjesëmarrësve do t’u shërbehen mbi 13 milionë vakte.
Nga mëngjesi në darkë, përmes sanduiçeve deri te bufeja e pritjes, Paris 2024 do të përpiqet të plotësojë nevojat e sportistëve, vullnetarëve, spektatorëve dhe medias, sipas faqes së internetit të Lojërave Olimpike.
Në vendin e gastronomisë dhe duke pasur parasysh sfidat kryesore klimatike dhe mjedisore në botën e sotme, është një sfidë operacionale, kulturore dhe mjedisore që të gjithë lojtarët e përfshirë në Lojërat Olimpike po përgatiten ta pranojnë.
Organizatorët e Lojërave synojnë t’i përdorin Lojërat si një mundësi për të nënvizuar sesi ushqimi kreativ dhe i qëndrueshëm mund të prodhohet në një ngjarje të madhe ndërkombëtare, siç theksohet në Vizionin për Ushqimin. Sfida është kryesisht operacionale: të plotësohen në mënyrë efikase dhe optimale nevojat e gjithsecilit dhe t’u mundësohet të hanë mirë dhe me përgjegjësi.
Franca ka një ekosistem ushqimor të pasur dhe të përkushtuar: fermerë, kuzhinierë, artizanë, pronarë restorantesh, furnizues ushqimesh, dietologë, shoqata dhe të gjithë janë të etur që Lojërat t’i lejojnë ata të nxjerrin në pah më të mirën që Franca ka për të ofruar.
Kjo është arsyeja pse organizatorët e Olimpiadës donin të konsultoheshin me ta, jo vetëm për të shqyrtuar vizionin dhe pritshmëritë e tyre për këto lojëra, por edhe për të dëgjuar ekspertizën e tyre për të përcaktuar synime ambicioze por edhe të arritshme. Në përgatitje morën pjesë 120 organizata dhe 200 sportistë.
Paris 2024 ka ngritur ambiciet mjedisore dhe sociale me objektiva të strukturuara rreth gjashtë angazhimeve kryesore. Këto gjashtë angazhime zbërthehen më pas në 60 nën-angazhime për secilin lloj produkti ose shërbimi, duke përfshirë: 100 për qind mish francez dhe të qëndrueshëm, produkte qumështi francez, 100 për qind peshkim të qëndrueshëm, 100 për qind vezë franceze nga pula me rreze të lirë.
Atletët do të ushqehen kryesisht në Fshatin Olimpik, i cili do të bëhet restoranti më i madh në botë, duke ofruar një shumëllojshmëri kuzhinash për të përmbushur nevojat ushqimore dhe zakonet kulturore të 15,000 atletëve nga 208 territore dhe vende. Vullnetarët do të shërbejnë ushqime të bollshme, kryesisht të bëra me prodhime vendase dhe sezonale.
Shikuesit do të mund të provojnë sanduiçe të ndryshme në Paris, Marsejë dhe Lyon, të dizajnuara nga shefa të kuzhinës që përdorin produkte nga rajonet franceze. Emëruesi i përbashkët i të gjithëve është ushqimi i shëndetshëm, gustator dhe kreativ, me më shumë opsione me bazë bimore dhe lokale me çmime të përballueshme.