Si ndikojnë përbërësit djegës tek ne dhe në trupin tonë?

Disa njerëz e duan ushqimin pikant në të njëjtën mënyrë që disa njerëz nuk mund të jetojnë pa të butë ose të kripur. Çfarë ndodh në trup kur hamë ushqim pikant?

Kapsaicina fitokimike është përgjegjëse për nxehtësinë në speca dhe speca djegës, alicina në hudhra dhe qepë, dhe piperine është përgjegjëse për nxehtësinë në spec. Fitokimikatet prodhohen nga bimët dhe gjenden në fruta, perime, drithëra, fasule dhe barishte të tjera. Këto kimikate i japin ushqimit ngjyrën, shijen dhe aromën e tij dhe janë një nga arsyet pse na pëlqejnë ose nuk i pëlqejmë disa ushqime.

Fitokimikatet përgjegjëse për prishjen në gojë dhe në gjuhë lidhen me receptorët që zbulojnë nxehtësinë dhe dërgojnë një sinjal të temperaturës në tru, duke e mashtruar kështu trurin që të reagojë ndaj ushqimit të prishur sikur të ishte i nxehtë.

Këto kimikate kanë evoluar në bimë për t’i mbrojtur ato nga insektet, patogjenët, parazitët dhe kërpudhat, si dhe nga kushtet e pafavorshme të motit. Prandaj, nuk është çudi që duke pasur parasysh funksionet e tyre mbrojtëse të evoluara, këto fitokemikale kanë veti antioksiduese, antimikrobike dhe antivirale.

Ka prova shkencore që ushqimet pikante mund të përmirësojnë punën e zemrës dhe të jenë të dobishme për sistemin tretës, dhe për disa, ndihmon edhe në humbjen e peshës.

Shpesh besohet se ushqimet pikante mund të shkaktojnë ulçera në stomak ose në zorrët e vogla, por ekspertët e të ushqyerit pajtohen se ushqimet pikante mund të përkeqësojnë simptomat ekzistuese, jo vetëm t’i prodhojnë ato.

Konsumimi i piperit të zi mund të stimulojë çlirimin e enzimave në zorrët dhe pankreasin, të cilat ndihmojnë në tretjen e yndyrave dhe karbohidrateve.

Megjithatë, duhet të keni kujdes se çfarë hani, nutricionistët theksojnë se nëse hani një pjesë të dyfishtë të cheeseburger-it me patate të skuqura dhe salcë të nxehtë, problemet e mundshme me tretjen do të jenë pasojë e sasisë së yndyrës në vakt dhe jo e salcës së nxehtë.

Kini kujdes të mos prekni sytë ose pjesë të tjera të ndjeshme të trupit nëse prekni speca djegës djegës. Në fund të fundit është se ne duhet të konsumojmë ushqim pikant në mënyrë të ndjeshme dhe me ushqime cilësore, në mënyrë që të mos shkaktojë shqetësime apo probleme shëndetësore.

LEXO EDHE:

Back to top button