Si ndikon në organizëm konsumimi i shpeshtë i arrave të shqemit?
Shqema mund të mos ketë aq vëmendje sa arrat e tjera, por përfitimet shëndetësore që ato sjellin duhet t'ju bëjnë të dëshironi t'i hani më shpesh. Marrja e rregullt mund të kontribuojë në shëndetin e zemrës, kontrollin e peshës dhe shëndetin e kockave.

Këto arra të ëmbla me gjalpë janë më shumë sesa thjesht një rostiçeri e pasur me lëndë ushqyese. Ato janë gjithashtu një shtesë tepër e gjithanshme për të gjitha llojet e pjatave, nga sallatat tek tasat me drithëra e deri tek llojet e ndryshme të ëmbëlsirave. Përveç kësaj, ato shndërrohen lehtësisht në gjalpë. Pra, ato janë një mundësi e shkëlqyer nëse po përpiqeni të përfshini më shumë ushqime me bazë bimore në dietën tuaj.
Ndër përfitimet e konsumit të tyre të përditshëm janë:
Ngrënia e arrave ka qenë vazhdimisht e lidhur me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës, ndoshta pjesërisht për shkak të profilit të tyre të favorshëm të yndyrës. Shqema nuk është përjashtim.
Shqema janë një burim i shkëlqyeshëm i yndyrnave mono dhe poli të pangopura të shëndetshme për zemrën, të cilat mund të mbështesin shëndetin e zemrës. Këto yndyrna të shëndetshme mund të përmirësojnë kolesterolin tuaj kur konsumohen në vend të ushqimeve të pasura me yndyra të ngopura, si mishi i viçit ose gjalpi. Për shembull, një studim zbuloi se kur njerëzit me diabet të tipit 2 merrnin 10% të kalorive të tyre ditore nga shqema, nivelet e tyre të kolesterolit u përmirësuan në krahasim me njerëzit që nuk hanin shqeme.
Nëse po i shmangni shqemet, sepse mendoni se ato janë të larta në kalori, mendoni përsëri: hulumtimet kanë treguar se kur hamë shqeme, mund të mos thithim të gjitha kaloritë e tyre. Kjo për shkak se fibrat e tyre besohet se mbajnë një pjesë të yndyrës së tyre, duke e nxjerrë atë nga trupi juaj. Pra, megjithëse 30 gram shqeme të pjekura të thata përmbajnë teknikisht 163 kalori, ne thithim vetëm afërsisht 84% të tyre, ose rreth 137 kalori.
Kombinimi i proteinave dhe yndyrave të shëndetshme për zemrën në shqeme mund të ngadalësojë tretjen. Kjo mund t’ju mbajë më të ngopur më gjatë, gjë që do t’ju ndihmojë të hani më pak. Plus, shqemet janë të ulëta në sheqer, duke i bërë ato një alternativë më të mirë për ju sesa ushqimet e tjera, si patatinat ose karamele.
Një mori studimesh mbështesin përfitimet e arrave për parandalimin dhe trajtimin e diabetit. A mund të ndihmojnë shqemet? Si fillim, shqemet janë të ulëta në karbohidrate. Ato janë gjithashtu të pasura me lëndë ushqyese të tjera miqësore ndaj sheqerit në gjak, të tilla si proteina, fibra, yndyrna të shëndetshme dhe antioksidantë.
Hulumtimet tregojnë se konsumimi i rregullt i shqemeve në vend të ushqimeve të pasura me karbohidrate të rafinuara mund të jetë një strategji e mirë për menaxhimin e sheqerit në gjak.
Ndërtimi i kockave të forta nuk ka të bëjë vetëm me kalciumin. Ushqyesit si vitamina K, magnezi dhe fosfori gjithashtu bëjnë gjëra të mira për skeletin tuaj. Dhe, shqemet janë një mënyrë e shijshme për t’i marrë të treja.
Shqema përmban në mënyrë natyrale një koktej antioksidantësh, veçanërisht polifenole dhe flavonoide. Këto përbërës të fuqishëm ndihmojnë në luftimin e inflamacionit dhe mbrojtjen nga stresi oksidativ që mund të çojë në sëmundje kronike si sëmundjet e zemrës dhe kanceri. Shqema gjithashtu përmban zink, një mineral antioksidant që e mban sistemin tuaj imunitar të fortë dhe të shëndetshëm.