Si të bëheni një person të cilit i ngjiten “paratë”?

Ka disa ide që mund të shërbejnë si bazë për të fituar zakone të mira të menaxhimit të parave. Duke zhvilluar këto zakone, ju jeni në rrugën tuaj për t'u bërë më të pasur.

Megjithatë, nëse kjo është e vërtetë, pse kaq shumë njerëz nuk arrijnë të arrijnë sukses financiar? Nëse menaxhimi i financave personale do të ishte vërtet kaq i thjeshtë, atëherë me siguri askush nuk do të ishte skllav i kredisë dhe do të kishte një vlerë neto “të shëndetshme”. Çfarë po na pengon?

Njerëzit që arrijnë më shumë me paratë e tyre janë në fakt njerëz që bëjnë shumë gjëra të vogla në mënyrën e duhur dhe për një periudhë të gjatë kohore. Me fjalë të tjera, zakonet janë ato që i ndajnë njerëzit e suksesshëm financiarisht nga të tjerët.

Nëse keni një qëllim për të arritur suksesin financiar personal, duhet të zhvilloni dhe të filloni të praktikoni gjashtë zakonet e mëposhtme të shkëlqyera:

1. Vendosni vetes synime

Nëse nuk keni një qëllim, fokus apo drejtim, do ta keni të vështirë të arrini sukses në një nivel të lartë. Në mënyrë të ngjashme, është e pamundur të keni sukses nëse nuk e dini se për çfarë po përpiqeni. Qëllimet mund të ofrojnë atë drejtim të nevojshëm. Megjithatë, është e rëndësishme të dini se ka një ndryshim midis një qëllimi të madh dhe atij që është i dënuar që në fillim.

Qëllimet tuaja duhet të jenë efektive, specifike dhe ju duhet të jeni në gjendje t’i ndiqni ato. Ndiqni përparimin dhe shpërblejeni veten për arritjet. Vendosini vetes synime pozitive si p.sh.: “Do të kursej X denarë/euro çdo muaj” (në vend të atyre negative, që do të ishin: “Do të ndaloj së shpenzuari shumë para për ushqim”).

2. Jetoni më modest

Njerëzit e suksesshëm financiarisht nuk janë ata që shpenzojnë një pasuri për të mbajtur një mënyrë jetese të shtrenjtë. Ata e kuptojnë se ka një ndryshim midis njerëzve që duken të pasur dhe njerëzve të pasur. Nëse dëshironi të arrini sukses financiar, duhet të mësoni të jetoni brenda mundësive tuaja dhe, në mënyrë ideale, si të jetoni mirë dhe të kënaqeni me më pak.

3. Përafroni prioritetet me shpenzimet

Paraja është një mjet që mund të përdoret si çdo tjetër, dhe njerëzit e suksesshëm financiarisht dinë të përdorin çdo qindarkë. Kjo është për shkak se ata i harmonizojnë shpenzimet e tyre me prioritetet dhe vlerat e tyre. Ata shkurtojnë fushat që nuk ofrojnë përmbushje dhe kënaqësi të qëndrueshme për të lënë vend në buxhetin e tyre për gjërat që bëjnë.

Nëse dëshironi të arrini sukses financiar, duhet të përqendroheni në rrugën tuaj personale. Shmangni të ndikoheni nga ajo për të cilën të tjerët po shpenzojnë para.

4. Qëndroni në një buxhet dhe ndiqni shpenzimet

Kur bëhet fjalë për buxhetin, njerëzit e suksesshëm financiarisht dinë t’i përmbahen atij. Ata e dinë se sa fitojnë dhe sa shpenzojnë. Ju nuk mund të jeni të suksesshëm me para nëse nuk e keni idenë se për çfarë po shpenzoni çdo muaj.

Injorimi i buxhetit tuaj ose pamundësia për të gjurmuar shpenzimet tuaja ju vendos në rrugën e shpejtë drejt problemeve financiare si kredia konsumatore.

5. Përmirësoni njohuritë tuaja financiare

Çelësi është të kuptoni se ka gjithmonë diçka më shumë për të mësuar rreth menaxhimit të parave tuaja. Ata që janë të suksesshëm në kursim dhe investim me fitimet e tyre e dinë se duhet të vazhdojnë edukimin e tyre financiar dhe të punojnë për të rritur njohuritë e tyre financiare. Pavarësisht nga përparimi juaj, gjithmonë ka diçka për të përmirësuar dhe mësuar më shumë.

6. Merrni iniciativën

Njerëzit e suksesshëm financiarisht nuk arrijnë më shumë me paratë e tyre, sepse rrinë dhe presin që t’u ndodhin gjëra të mira. Ata marrin masat e nevojshme dhe luajnë një rol aktiv në arritjet e tyre. Është e rëndësishme të mësoni të përfitoni nga mundësitë e mira që ju vijnë, por edhe të krijoni tuajat kur ky pus është tharë.

LEXO EDHE:

Back to top button