Si të dalloni që celulari juaj është hakuar?

Smartphone juaj po ngadalësohet, nxehet shpejt, interneti juaj po mbaron shpejt? Këto janë vetëm disa nga shenjat që tregojnë se pajisja juaj mund të jetë hakuar.

Ngadalësimi, nxehja dhe sjellja e pazakontë në telefonat Android mund të nënkuptojnë shumë gjëra. Ndoshta është një mosfunksionim, ndoshta keni një smartphone të vjetër që e ka të vështirë të menaxhojë sistemin e ri operativ, ose ndoshta keni marrë një virus diku. Ekziston gjithashtu një probabilitet i lartë që ju të jeni viktimë e hakerimit.

Ne do të rendisim disa simptoma shumë të qarta që mund të shihen në një pajisje të hakuar.

U shfaqën aplikacione të çuditshme

Një shenjë shumë e mirë e një “infeksioni” është gjetja e aplikacioneve të instaluara që nuk i keni instaluar. Aplikacionet që nuk i keni instaluar vijnë nga aplikacione të tjera dhe/ose faqe interneti. Për të rregulluar këtë problem, shkoni te Settings > Apps > App Manager dhe lëvizni nëpër listën e aplikacioneve. Atje, nëse është e nevojshme, klikoni mbi Të gjitha aplikacionet, gjeni aplikacionet e dyshimta, klikoni mbi to dhe zgjidhni çinstaloni. Kushtojini vëmendje rrezikut të çinstalimit të aplikacioneve që do të shkaktojnë më shumë dëm sesa dobi.

Bateria zbrazet shpejt

Një nga mënyrat më efektive për të kontrolluar një sulm të mundshëm kibernetik në smartfonin tuaj është konsumi i baterisë. Nëse telefoni juaj nxehet pa arsye edhe kur nuk është duke u karikuar, mund të jetë një aplikacion që funksionon në sfond kur ekrani është i fikur. Disa nga malware më të sofistikuar mund të lënë gjurmë në telefonin dhe tabletin tuaj edhe pas fshirjes, ndaj ju sugjerojmë të kontrolloni përmes menysë së konsumit të baterisë.

Hapni cilësimet e pajisjes dhe shkoni te menyja Bateria > Përdorimi i baterisë. Shikoni atje për aplikacione të panjohura ose ndonjë gjë të pazakontë. Problemet me baterinë po bëhen më pak problem sepse Google ka ndërtuar Google Play Protect në versionet më të reja të Android, por gjithsesi – nëse shihni një aplikacion të panjohur me një emër të çuditshëm që zbraz 40% të baterisë tuaj, do të duhet të ndërmerrni disa veprime. Rinisni telefonin tuaj, fikni manualisht aplikacionin që konsumon energji dhe fshijeni nëse është e nevojshme.

Reklamat shfaqen shpesh

Reklamat pop-up vijnë në forma dhe madhësi të ndryshme dhe nga faqe interneti të ndryshme. Ne kemi mësuar t’i fikim dhe t’i bllokojmë, por në shumicën e rasteve ato janë thjesht reklama. Megjithatë, ndonjëherë ato mund të shkaktojnë vështirësi.

Google ka prezantuar ndryshime të shumta në Google Chrome dhe Android që shërbejnë për të reduktuar në minimum reklamat e rrezikshme, gjë që nuk do të thotë se ato janë zhdukur plotësisht.

Rritja e trafikut të të dhënave

Nëse telefoni juaj inteligjent ka një virus, është e mundur që ai po përdor një aplikacion që dërgon vazhdimisht të dhëna përmes Internetit. Për të kontrolluar dhe zbuluar shkakun e rritjes së konsumit të internetit, shkoni te Settings > Connections & WiFi > Data Usage dhe kontrolloni se cili aplikacion po konsumon më shumë të dhëna. YouTube, Spotify dhe shërbime të ngjashme shpesh konsumojnë shumë të dhëna, por nëse një aplikacion tjetër “zbraz” trafikun e të dhënave, diçka nuk shkon – aplikacionet nuk duhet të kenë kurrë një konsum mujor prej 5 GB.

Transaksionet e paautorizuara

Nëse vëreni transaksione të çuditshme që nuk i keni bërë, ka arsye për shqetësim – sigurisht, “burimi” i transaksionit mund të mos jetë smartfoni juaj, por tashmë jeni bërë viktimë e mashtrimit.

Për të parandaluar vjedhjen nga karta juaj, lexoni gjithçka me kujdes përpara se të jepni detajet e kartës suaj në sajt – për shembull, kontrolloni certifikatën e saj SSL. Nëse faqja ku planifikoni të blini është e dyshimtë, mos i futni të dhënat tuaja.

Mesazhe të dyshimta me tekst

A po dërgon smartfoni juaj mesazhe të çuditshme në numra të panjohur? Nëse po, atëherë pajisja juaj është 100% e hakuar. Arsyeja e kësaj sjelljeje qëndron në një aplikacion që është shfaqur në smartphone tuaj, pa e ditur ju.

Për të zgjidhur këtë problem, kontrolloni se cilat aplikacione janë instaluar në pajisjen tuaj ose cilat kanë qasje falas në mesazhet tuaja. Nëse e njihni, refuzoni menjëherë aksesin dhe fshijeni. Për të zbuluar autorin, hapni cilësimet e pajisjes dhe shkoni te Privatësia > Menaxheri i lejeve.

LEXO EDHE:

Back to top button